16. novembar 2017.16. nov 2017.
U ŠABAČKOM POZORIŠTU

“SLIKE IZ ŽIVOTA VLADIKE NIKOLAJA – MONAH TADIJA”

U ponedeljak, u Šabačkom pozorištu u izvođenju “Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica” je prikazana predstava “Slike iz života vladike Nikolaja - monah Tadija”. Predstava je urađena po knjizi protođakona dr Ljubomira Rankovića. Tekst je adaptirao Željko Hubač, a režirao je Vladimir Lazić. Ulogu vladike Nikolaja je igrao Boris Pingović a njegove majke Katarine Velimirović Snežana Savić. U predstavi su igrali i Nenad Stojmenović koji je tumačio tri uloge, Predrag Miletić koji je takođe igrao tri uloge i Marija Krulj koja je tumačila ulogu Nadežde Nade Adžić.
O predstavi, protođakon dr Ljubomir Ranković kaže: “Prva drama o životu Svetog vladike Nikolaja. Čovek sa jednim veoma uzbudljivim životom, razuđenim u čijem se životu prelama cela jedna epoha. Čovek koji je najveći srpski poliglota, diplomata, episkop, duhovnik, mislilac. Dakle, jedna bogata ličnost. Ovo su večeras pojedine slike iz njegovog života i neka vrsta eksperimenta. Sledi sigurno još mnogo filmova i televizijskih serija. U Šapcu, evo, ukazala se prilika da i on bude posle Beograda i Loznice i da se prvi put igra u Šapcu. Ovo je za nas velika čast”.
Reditelj Vladimir Lazić ističe da su “uvereni da imaju pravi osećaj za novo scensko čitanje poznate teme i da tragamo i dalje po pepelu minulih vremena i prepoznajemo život koji danas živimo”.
Publika je imala priliku da se bolje upozna sa životom vladike Nikolaja Velimirovića i da uživa u odličnoj izvedbi predstave.
B. R.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa