16. novembar 2017.16. nov 2017.
„Lira“ pobrala simpatije gostiju
KOCELjEVAČKI OSNOVCI NA CEREMONIJI POVODOM POSETE TURSKOG PREDSEDNIKA SRBIJI

„Lira“ pobrala simpatije gostiju

Hor, koji beleži pet godina postojanja, prvobitno osnovan u vidu školske sekcije. Ideja bila izvođenje žanrovski različitih kompozicija na sada već više od deset svetskih jezika
Dečji hor koceljevačke osnovne škole “Lira” bio je deo protokola prilikom nedavne zvanične posete Srbiji turskog predsednika Erdogana. Prema rečima profesora muzičke kulture Ivana Markovića hor je za samo tri dana uspeo da nauči tursku himnu i izvede je zajedno sa srpskom na ceremoniji otvaranja doma za odojčad i nezbrinutu decu na Vračaru u čiju je rekonstrukciju investirala turska agencija TIKA. Ovom događaju uz ministre i državnike dveju zemalja prisustvovale su i prve dame Srbije i Turske. Nastupom hor “Lira” pobrao je velike simpatije gošće iz Turske Emine Erdogan koja je na izuzetan način ukazala poštovanje članovima i rukovodiocu ovog dečjeg hora.
–Ovakav nastup je od istorijskog značaja ne samo za hor već i za OŠ “Mića Stanojlović” i mesto Koceljevu. Deca konstantno utiču na pozitivan trend razvoja muzičkog obrazovanja i značaj hora kao institucije u školi - smatra profesor Marković.
Ubrzo nakon toga “Lira” je dobila poziv da budu deo ceremonije obeležavanja Dana Republike Turske u Beogradu. Deca su ponovo bila na visini zadatka i izuzetnim nastupom opravdala ukazano poverenje domaćina. Među onima koji su uputili komplimente horu bio je i domaćin svečanosti, turski ambasador u Srbiji Tanzu Biglić koji je ocenio da je nastup hora koji iziskuje veliki profesionalizam i rad bio izuzetan.
–Ovim smo pokazali da je sve moguće, da se radom, redom i disciplinom može daleko stići i da nema nerešivih zadataka, iako deca potiču iz male sredine kakva je Koceljeva. Ponosan sam na učinak i sigurno ćemo nastaviti svoj let ka novim kulturnim osvajanjima - izjavio je profesor Marković koji se potrudio da svom horu bude što bolji menadžer te je putem internet prezentacije prikazao uspešne izvedbe koceljevačkih osnovaca.
Na taj način prikazali su širokom auditorijumu koliko mogu a snimci na YouTube kanalu preporučili su ih organizatorima ovih značajnih događaja.
Hor, koji beleži pet godina postojanja, prvobitno je osnovan u vidu školske sekcije. Ideja je bila izvođenje žanrovski različitih kompozicija na sada već više od deset svetskih jezika.
–Cilj ovako postavljenog načina rada je, pre svega, odazivanje većeg broja talentovane dece u hor ali i upoznavanje sa ostalim jezicima sem onih koji su standardno prisutni u školama. Deca u horu mogu da se upoznaju sa izuzetnim kompozicijama iz Izraela, Turske, Grčke, Japana, Kine - objašnjava rukovodilac hora.
Osim što se deca susreću sa različitim načinima vokalne interpretacije, potrebno je uložiti veliki trud u savladavanje akcenata, pravilan izgovor obojen uvek drugačijim karakterom vokalnih izvođenja, u zavisnosti iz koje zemlje kompozicija vodi poreklo.
Veliki broj nastupa u proteklih pet godina rezultirao je da hor “Lira” bude sve brojniji. Samo u protekloj školskoj godini hor je održao pet solističkih koncerata i pridobio sjajne kritike valjevske i novosadske publike.
V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa