23. novembar 2017.23. nov 2017.
ODRŽAN SEMINAR U CENTRU ZA
STRUČNO USAVRŠAVANjE

Ekološkim rešenjima do zdravog vodotoka

U Centru za stručno usavršavanje održan je jednodnevni seminar “Ekološkim rešenjima do zdravog vodotoka”. Seminar je samo jedna od aktivnosti u okviru projekta “Zelene tehnologije revitalizacije vodotoka”, koji tokom oktobra i novembra 2017. godine realizuje udruženje “Eko Drina” Mali Zvornik, u partnerstvu sa Omladinsko-ekološkim udruženjem “Naša Ljubovija” iz Ljubovije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i Opštine Mali Zvornik.
Ciljevi skupa su aktivno uključivanje stejkholdera u lokalnim zajednicama u upravljanje vodnim resursima na nivou rečnog sliva i bavljenje ključnih tema u ovoj oblasti kao što je izrada planova upravljanja rečnim slivom i uključenost lokalnih zajednica u proces kreiranja i donošenje ovih dokumenata.
-Seminar je jedna od aktivnosti dve organizacije i dve opštine koje već dugi niz godina imaju dobru saradnju upravo na zaštiti i očuvanju vodotokova, kao i na promovisanju značaja očuvanja vodotokova. Ono što je važno je kako možemo naše reke ekološkim rešenjima vratiti u njihovo funkcionalno stanje, kako istim tim ekološkim rešenjima da sprečimo rizike od poplava i da eko-sistemi mogu da se adaptiraju na klimatske promene. To su ključne teme ovog seminara. Ciljne grupe su mladi ljudi, studenti, predstavnici opština Podrinja, donosioci odluka na regionalnom, nacionalnom nivou, ali i svi zainteresovani pojedinci - istakla je Slađana Đorđević, koordinator projekta i dodala da naši vodotokovi imaju dosta loše funkcionalno stanje i da moramo prvo da ih lečimo, a potom sačuvamo.
Seminaru je prisustvovalo tridesetak učesnika kojima je predstavljena stručna publikacija “Vodič za plan revitalizacije vodnih tokova” nastala u okviru projekta “Zelene tehnologije revitalizacije vodotoka”.
K.J.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa