23. novembar 2017.23. nov 2017.
STANOVNIŠTVO, UŠORAVANjE I RANA DOSELjAVANjA
U MAČVU (8)

PRE DVA VEKA 37 ZANATLIJA

U Mačvi je 1829. godine bilo 20 kmetova, četiri kneza, 18 sveštenika, 37 zanatlija... Iz Podrinja 41 doseljenik
Zanimanja Mačvana, zdravstveno stanje i telesna oštećenja iz 1829. godine precizno su popisana u Tefteru poreskih glava te godine. Tako se u ovom dokumentu navodi da je u tadašnjem Kitogu (Mačva nekad gusta šuma) bilo 20 kmetova, četiri kneza, 18 sveštenika, 37 zanatlija (pet majstora, 18 kovača, tri dunđera, šest opančara, jedan ćurčija i četiri puškara). Pored zanatlija, arheolog Milivoj Vasiljević u svojoj knjizi “Mačva, istorija, stanovništvo” zabeležio je tri crkvenjaka i jednog meandžiju.
Među ostalim poreskim obveznicima bilo je 42 bećara, osam udovaca, dva uljeza i jedan ciganin. Popis dalje navodi da je bilo sedam bolesnih, 21 sakat i jedan gluv. Starijih, preko 70 godina bilo je 78, dok je ubogih i siromašnih 148.
U Mačvi je 1829. godine zabeležen još 21 novoselac (bez oznake odakle je doseljen). Iz Hrvatske je bilo troje, iz Bosne 28, iz Podrinja 41, iz Erske dvoje, Rudnika četvoro, Podgorine dvoje, iz Srema 12 doseljenika.
Skrađani, Slepčević, Sovljak
U Skrađane su u 18. veku doseljeni Adamovići iz Crne Gore. Jacanovići su u ovom periodu stigli iz Joševe u Jadru i od roda su Pavlovića, dok su Pavlovići prešli iz Batkovića u Semberiju. Ivanovići su iz Hercegovine.
Slepčević su u 18. veku naselili Brajići iz Carine (kod Pecke). Starinom su iz okoline Šibenika. Jakšići i od njih Glišići su iz Like. Dobrilovići iz Tršića. Jeremići iz Čajetine na Zlatiboru. Katići su iz Dvorova u Semberiji. Mitrovići su došli iz Triješnice u Azbukovici. Panići od Podgorine. Krsmanovići od roda Perovića, prvo su doseljeni iz Hercegovine u Dvorsku, a potom u Slepčević. Ćatići su iz Krivaje u Pocerini. Ćirkovići i od njih Tomići došli su iz Bosne kao i Komanovići i Donići, koji su jedan rod.
U Sovljak su u 18. veku doseljeni Babići iz Popova u Semberiji. Jovšići, Perići i Radići od roda su Mičića doseljeni iz Međaša u Semberoji. Frajtovići od roda Žilića doseljeni su iz Martinaca u Sremu. Golubovići i Pavlovići od roda su Crnogorčevića, doseljeni iz Semberije. Maletići su od istih u Bogatiću.
Tabanović, Uzveće
U Tabanović su tokom 18. veka doseljeni Božići, Neškovići i Stojadinovići, koji su od roda Ružića, doseljeni iz Miličinice u Podgorini. Vasilići su od Morave. Ivanovići i Lukići došli su iz Radalja. Panići su od Podgorine. Markovići (jedan) iz Hercegovine. Petrovići i od njih Damnjanovići i Mičići, doseljeni su u 18. veku iz Hercegovine.
Prateći dalje doseljavanja u Mačvu beležimo da su Firaunovići u Uzveću doseljeni od Kosova Polja. Od Firaunovića su: Isakovići, Jovanovići, Nikolići (jedan), Simići, Srdanovići i Tanasići.
Vojinovići i od njih Đurići došli su sa Filipovićima iz Vučitrna (Kosovo Polje).
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa