26. maj 2016.26. maj 2016.
DODELjENA NAGRADA LAZA K. LAZAREVIĆ

FABIJANOV PRIJATELj ILI IZGUBLjENI U VREMENU

Nagradu za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku, „Laza K. Lazarević“, Kulturni centar u Šapcu dodelio je 24. put. Žiri u sastavu - književni kritičar i esejista Ljiljana Šop, profesorka Daniela Berić Damnjanović i mr Katarina Janković Popović, jednoglasno je odlučio da nagradu dobije Željko Mitrović iz Novog Sada, za priču „Fabijanov prijatelj“.
„Prvi put sa Lazom u podne“, književni matine povodom dodele “Lazine“ nagrade, upriličen je proteklog petka, u Pešačkoj zoni, ispred biste velikog srpskog pripovedača.
- Nastojimo da svake godine uvedemo neku novinu u program. Ovaj put smo upriličili događaj inspirisani njegovom pripovetkom „Prvi put sa ocem na jutrenje“. Naš recitatorski studio je, pored pomenute, pročitao i pripovetku „Sve će to narod pozlatiti“. Odabrali smo ove dve priče zato što su svevremene. Želeli smo da podsetimo sugrađane na važnost praštanja i ljubavi, kao i sećanja na one koji su dali živote za otadžbinu, jer smo narod sklon zaboravu, rekla je Branka Todorović iz Kulturnog centra.
U večernjim časovima, u velikoj sali Kulturnog centra, nagrada je uručena laureatu, književniku Željku Mitroviću, koji iza sebe ima petnaest naslova.
- Učinjena mi je velika čast dodelom nagrade koja nosi ime tako značajnog pisca u srpskoj literaturi, kakav je Laza Lazarević. On je naš prvi književni psihoanalitičar, pisac izuzetnih kapaciteta, koji je pisao modernu literaturu krajem 19. veka i koji je obeležio ne samo srpski, nego i evropski književni život, izjavio je Mitrović.
Priča „Fabijanov prijatelj“ je psihološka. Akademski slikar Fabijan i njegova prijateljica, prototip su ljudi koji su nesnađeni, zapravo, izgubljeni u današnjem vremenu. Oni pokušavaju da pronađu mir u “nekakvim geometrijskim pejzažima“ Dunavskog parka u kome provode vreme.
Iako je odziv bio manji nego ranijih godina, sa 126 rada koja su prispela na konkurs, kvalitet priča je bio izuzetno visok, zbog čega je žiri pohvalio još osam pripovedača.
M.F.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa