26. maj 2016.26. maj 2016.
OTVORENA IZLOŽBA ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI U KULTURNOM CENTRU DO 6. JUNA

LINIJA - POVRŠINA - OBLIK

Nagrađeni učenici maturanti za likovno stvaralaštvo i zanatsko umeće Nikola Mitić, Marija Tovitović i Marija Spasojević proteklog ponedeljka svojim radovima potvrdili da se „umetničko delo ne može tražiti na drugom putu osim svom sopstvenom“
Dugogodišnji istrajan rad se isplati što su potvrdili i maturanti Škole primenjenih umetnosti Nikola Mitić, Marija Tovitović i Marija Spasojević. Kako je istakla prof. Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti, upornim povlačenjem beskonačnog broja linija, studioznim postavljanjem neograničenog broja pikturalnih površina i istrajnim oblikovanjem glinene mase, uz svakodnevni rad i učenje, postigli su visoke stvaralačke domete, izdvojili su se iz jake konkurencije, osvojili nagrade za likovno stvaralaštvo i zanatsko umeće i izborili se za prvu samostalnu izložbu radova u galerijskom prostoru Kulturnog centra pod nazivom „Linija ““ površina - oblik“.
- Cilj mi je i bio da na kraju imam svoju izložbu, da znam šta sam radila četiri godine i zašto sam se toliko trudila. Ovde imam do petnaestak radova koje sam tokom godina radila za razne izložbe i konkurse. Dane provede u školi primenjenih umetnosti pamtiću po nečem najlepšem što mi se desilo. Prezadovoljna sam jer znam zašta sam upisala ovu školu i šta mi je bio cilj uopšte. Dalji planovi su mi da upišem Akademiju likovnih umetnosti Novom Sadu, da nastavim da se bavim grafikom koja mi je velika ljubav ““ rekla je Marija Spasojević, maturant obrazovnog profila graver umetničkih predmeta, dobitnica više nagrada i priznanja od kojih su je neka odvela i na Krf.
I za Mariju Tovitović sa obrazovnog profila grnčar, izložba otvorena proteklog ponedeljka, kruna je njenog četvorogodišnjeg rada.
- Vreme provedeno u školi pamtiću po društvu, radovima. Iako mi smer grnčar nije bila prvobitna želja s vremenom sam zavolela grnčarstvo. Sad ne bih mogla da se zamislim na nekom drugom smeru niti da nešto drugo radim.
Za četiri godine u školi primenjenih umetnosti, kako je i sam Nikola istakao, lako je izgradio svoj subjektivni izraz kroz likovno stvaralaštvo.
- Trudio sam se da budem maksimalno aktivan u sferi likovnog izraza pa sam od druge godine išao na Sekciju anatomije i izučavao malo više iguru čoveka, zatim mrtvu prirodu. Ovde imate četiri studije i jednu sliku. Od malih nogu imam tu želju da prikažem ono što vidim na svoj način.
Osvrćući se na njihovo školovanje prof. Ivanka Trifunović naglasila je da i pored toga što su njihovi radovi na neki način opredeljeni poslom kojim su rešili da se bave oni našli su načina da dodaju nešto svoje izgrađujući tako svoj stil i prepoznatljiv način rada.
- Svakako je zadovoljstvo što svake godine možemo da vidimo nove maturante, nove mlade snage koje će verovatno biti budući slikari, vajari, grafičari, primenjaši... Verovatno je i njima čast kad dobiju tu prestižnu nagradu za likovo stvaralaštvo i zanatsko umeće. Mislim da je ova izložba jako interesantna i kvalitetna ““ dodala je istoričar umetnosti Sonja Petrović Jagić, kustos galerije Kulturnog centra.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa