26. maj 2016.26. maj 2016.
Ljubav i ostale hemije:

Hajde da budemo romantiČni!

Ovih dana radila sam ono što i inače radim, razgovarala sam sa mladim ljudima.
Pitala sam ih šta znači „emotivna veza“ u 21. veku... Mogu vam reći, izgleda da znači svašta: to može da znači biti u ekskluzivnoj vezi (samo ti i ja, izlazimo zajedno, ljubimo se, mazimo, itd., zovemo se „moj dečko“ i „moja devojka“), a može da znači i „paaaa, kad se vidimo mi smo zajedno“ (?); ima i „manje ozbiljnih“ varijanti ““ muvanje, blejanje u većem društvu u kom se relativno zna „ko je čiji“, jednostrana zaljubljenost koja se može manifestovati kao ćutanje i gledanje sa čežnjom, ali i kao „stokovanje“ (pažljivo proučavanje FB profila osobe, mesta za izlazak, kruga prijatelja i „slučajno“ pojavljivanje tamo gde treba).
Pitala sam mlade i šta je njima romantično. Momci su me gledali „belo“, a devojke su uzdisale sa čežnjom i nisu imale pojma šta bi mi rekle, osim mnogo „jooooj“, „aaah“ i jadanja da momci 21. veka uopšte nisu romantični, a da one silno žele romantičan gest... Ni jednoj nije palo na pamet da romantika u vezi može imati dva smera.
Izgleda da ima onoliko definicija ljubavi koliko i ljudi koji dišu... U jedno sam, ipak, sigurna, prava ljubav podrazumeva neposredno, stvarno prisustvo druge osobe u našem životu. Ljubav raste zajedno sa nama i različite godine života podrazumevaju različito voljenje. Ipak, dok odrastate i dok vaša ljubav zri, imajte u vidu sledeće: potpuna ljubav ima tri sastojka - intimnost, strast i posvećenost.
Intimnost podrazumeva bliskost, toplinu, povezanost, zadovoljstvo zbog prisustva onog drugog, želju da se taj drugi usreći.
Strast podrazumeva jaku fizičku i seksualnu privlačnost.
Posvećenost je stvar intelekta i podrazumeva odluku da se ulaže u održavanje ljubavi.
Bilo bi dobro da u mladim godinama naučite da ne izbegavate intimnost, da znate šta ćete da radite sa strašću i da razumete da ni jedan ni drugi sastojak neće dati rezultat ako ne ubacite i treći - posvećenost.
Nauka je objasnila da se u našem mozgu stvara fenietilamin (naučnici ga zovu „molekul ljubavi“) koji pomaže lučenje domapina, norepinerfina, a onda i adrenalina... Zamršena hemija koja stvara ono što mi osećamo kao ljubavnu euforiju. Možda ćete misliti da nauka nije romantična ni trunku, ali, otkrila je da proizvodnju „molekula ljubavi“ mogu da izazovu naizgled beznačajne stvari: susret pogleda, dodir ruke, nežna poruka...
Zato, dragi moji i drage moje, u vašim lepim godinama pravo je vreme da se učite ““ romantici.
Romantično je gledanje u oči.
Romantično je reći ““ baš mi je drago što si tu.
Romantično je pričati kakav si bio kad si bio mali.
Romantično je objasniti ko želiš da postaneš za deset godina.
Romantično je podeliti kolač ili piti limunadu iz iste čaše sa dve slamčice.
Romantično je čuvati zajedničke fotografije u telefonu. Još je romantičnije uramiti jednu i staviti je u sobu.
Romantično je pitati ““ šta mogu da uradim za tebe?
Romantično je poljubiti voljenu osobu u dlan.
Romantično je napisati stih. Svoj lični, ne jedan iz novokomponovanih jadikovki u kojima su svi očajni, pijani, u kafani, ili u zatvoru.
Romantično je slušati drugu osobu celim telom.
Romantično je...
Pa, romantično je sve ono što biste voleli da vaša voljena osoba uradi za vas, ali se suviše stidite da uradite vi za nju...
Hej, neko treba da počne.
Zašto to ne biste bili vi?

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa