26. maj 2016.26. maj 2016.
U KOCELjEVI OSNOVANO KUD “IZVOR“

ČUVARI NARODNE TRADICIJE

Krajem prošle godine sa radom je počela folklorna sekcija novoformiranog Kulturno-umetničkog društva “Izvor“, koja je okupila oko 55 članova podeljenih u tri grupe.
- Za sada postoji samo folklorna sekcija koju planiramo da obogatimo formiranjem pevačke, dramske i likovne sekcije. U procesu je registracija društva i njegovo kompletno formiranje - rekla je osnivač i koreograf društva Sanja Gojković.
Audicije za upis novih kandidata za bilo koju od sekcija su u toku i traju tokom čitave godine a angažovanje u društvu ne podrazumeva nikakvo prethodno iskustvo, poput igračkog za folkornu sekciju.
Kako ističu u KUD “Izvor“ najvažniji su interesovanje i želja za učenjem čime se društvu najviše i doprinosi.
Prema Sanjinim rečima, osnivanje društva bio je njen dugogodišnji san koji se ostvario.
- Kao igrač sa dugogodišnjim iskustvom i neko ko istinski voli folklor, imala sam želju da jednog dana osnujem svoje društvo koje bih vodila tako da animiram, motivišem meštane opštine Koceljeva i prenesem im svoja znanja i iskustva i na taj način doprinesem mestu u kom živim. Kada sam svoju ideju iznela pojedincima bili su izuzetno skeptični da li će to uspeti jer je, kako su rekli, Koceljeva mala i nema dovoljno onih koji bi igrali folklor - kaže Sanja i dodaje da nije dozvolila da to utiče na nju jer je čvrsto verovala u svoju ideju, što je, ispostavilo se, ključ uspeha.
Prema njenim rečima, ova sredina bez obzira što je mala, poseduje veliki potencijal u smislu talentovanih ljudi.
- Srećna sam jer se sve više dece odlučuje da se priključi našoj sekciji, kao i odrasli ljudi koji zaista ulažu mnogo truda i energije na probama. To je ono što me motiviše da naš KUD postane društvo sa tradicijom i da opstane, uprkos izazovima - izjavila je Gojković.
Jedna od članova folklorne sekcije u starijoj grupi igrača je Aleksandra Ivković koja se folklornoj sekciji priključila na samom početku njenog rada.
- Svaka oaza u ovoj našoj Srbiji, bilo da je zovu gradić, varoš, selo ili kako god, ima svoje kapljice i pahulje duhovnosti koje se šire, rastu, prepliću, žive i život čine životnim. A mi, kao delovi te slagalice, nalazimo svoje mesto i imamo svoj izbor za zabavu i nadgradnju. Neko čita, slika, piše, trči, a mi u KUD “Izvor“ u Koceljevi, pod vođstvom Sanje Gojković, igramo i pevamo i to bez razlike. I oni od 50 i momci i devojke, svi zajedno na istom zadatku, a to je da osvežimo dušu i budemo ponosni na sebe što smo u svoj život smestili nešto novo naučeno. Dođite, nikada nije kasno za bilo koju koreografiju u životu, pa ni ovu folklornu. Mi, koji već igramo, to dobro znamo - poručila je članica folklorne sekcije.
Govoreći o problemima i izazovima sa kojima se suočavaju društva u manjim sredinama pa i ovo, novoformirano, Sanja je izdvojila nedostatak opreme za nastupe.
- Ono što nam je trenutno neophodno da bismo se brže razvijali i napredovali su komadi nošnje, čime bismo opremili članove za nastupe ne samo u našoj opštini, već i u drugim mestima - istakla je osnivač i koreograf ovog društva i dodala da bi KUD svaki vid finansijske podrške dobro došao.
V.Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa