26. maj 2016.26. maj 2016.
STOČARSTVO U MAČVI NA UDARU KRIZE

PREDNjAČI SIMENTALSKA RASA

Na izložbama stoke u Bogatiću, specijalni žiri ima problema da proglasi najbolje, bez obzira što proizvodnja kvalitetnog junećeg mesa u Srbiji iz godine u godinu stagnira
I pored brojnih poremećaja na tržištu i stalnog deficita u obezbeđenju kvalitetnog junećeg mesa, stočari u 14 sela opštine Bogatić, imaju kvalitetan stočni zapat goveda simentalske rase. To je gotovo uvek vidljivo i itetako izraženo na godišnjoj izložbi ove vrste stoke u Bogatiću. Nema sumnje da stočarstvo u Srbiji, gubi korak pred sveopštom krizom i proizvodnja kvalitetnog goveđeg mesa ima tendenciju pada i u ovom tradicionalno stočarskom kraju ali taj negativan trend je ovde malo usporen.
- U ovom slučaju za nas ali verujem i širu zajednicu je veoma važno što smo na neki način afirmisali simentalsku rasu. Ona je, kao što je i na sajmu uočljivo rasprostranjena šire na našem području. To je važno zbog mogućeg izvoza kvalitetnog junećeg mesa ali ova rasa ne zaostaje mnogo, ako se pravilno neguje ni u davanju kvalitetnog mleka. U svakom slučaju potomci imaju lep izgled i daju vrhunski kvalitet, kako mesa, tako i mleka, kaže ugledni veterinar, doktor Ostoja Daničić iz Bogatića.
I ako stručnjaci Direkcije za poljoprivredu i selo opštine Bogatić, zajedno sa drugim članovima žirija iz ove oblasti, redovno obiđu štale ovdašnjih domaćina, izbor za sajamsku prezentaciju uvek bude težak. Problem je ustvari još uvek velika ponuda, bez obzira što kriza u stočarstvu ne mimoilazi ni ovo područje.
- Našli smo se u vrlo neugodnoj situaciji. Godinama trpimo teret velike krize i moderni obori u koje je svojevremeno uloženo mnogo novca su sve prazniji. Ministarstvo stalno plasira neke nove strategije bez čvrstih ugovora, a to je za ovu proizvodnju izuzetno značajno. Izloženi smo najsurovijim zahtevima tržišta u koje su naši stočari ušli nepripremljeni. I to je razlog što mnogi između ostalog izlaz traže u svaštarenju. S druge strane gubi se korak u proizvodnji i izvozu kvalitetnog junećeg mesa, po čemu smo bili itekako prepoznatljivi u svetu, kaže poljoprivrednik Nebojša Radovanović iz Bogatića, koji obradom 30 hektara plodnih oranica, što svojih, što u zakupu, nastavlja porodičnu tradiciju u poljoprivrednoj proizvodnji koju je uspešno provodio i njegov deda.
Ovdašnji proizvođači, poput Nebojše se žale na trenutno nesnošljive uslove proizvodnje u stočarstvu zbog čega su prinuđeni da smanjuju broj stoke, kako bi smanjili gubitke. Većina ih je izgubila svaku nadu u pomoć sa strane i prinuđeni su da se snalaze kako znaju i umeju, ne bi li sačuvali osnovno stado, budući da se do toga teško dolazi, a lako ga je uništiti. Svakako greške mogu imati dalekosežne posledice i teško ih je ispraviti.
U potrebi stručnog pristupa i adekvatnoj pomoći stočarima, svi se slažu ali su akcije često kratkog daha i privremene.
- Matičenje ovakvih grla je veoma važno, kao i njihova pravilna ishrana. Osim toga, važno je čuti i u kakvim prostorijama ih držati, sve radi boljeg zdravlja, kvalitetnijeg mesa i mleka. U svakom slučaju važno je preventivno delovanje, a čitav program mera koje redovno sprovodimo vezan je i za promet životinja, kaže doktorka veterine Vesna Jerković, napominjući da je osnovni cilj sprečavanje pojava zaraze i njenog širenja, poboljšanje ishrane i držanja stoke.
Za sada bez obzira na sve teže uslove privređivanja u ovoj oblasti rada nije bilo pojave težih bolesti kod životinja, koje bi se mogle negativno odraziti i na ljude.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa