16. jun 2016.16. jun 2016.
LEČENjE NARKOMANIJE

DALjE OD KUĆE DA NE VIDE DRUGI

U medicinskom centru za lečenje bolesti zavisnosti “Dr Zobin“ u Kotoru Srbi česti pacijenti
Strah od osude okoline jedan je od najvećih razloga zbog kojeg se mnogi narkotički zavisnici odluče da potraže spas što dalje od kuće. Zbog toga ne čudi podatak da je među nekoliko stotina pacijenata koji su u proteklih pet godina prošli kroz kliniku “Dr Zobin“ u Kotoru veliki broj Srba. Doktori tvrde da je višestepena intervencija uz primenu stanja transa usmerena na potiskivanje nekontrolisanih motivacionih mehanizama za privlačenje uspešna i do 90 procenata, dok direktorka kotorskog ogranka klinike Daliborka Boričić kaže da je diskrecija 100 odsto zagarantovana.
-Medicinski centar “Dr Zobin“ u Kotoru postoji pet godina, tri u Podgorici. Tretman kod nas je za ovo vreme prošlo nekoliko stotina ljudi. Zbog straha od osude, ili jednostavno zbog potrebe da pobegnu od ustaljenog okruženja ovde je boravilo mnogo ljudi iz Srbije, Bosne, Albanije, Grčke, pa čak i Rusije- kaže Daliborka Boričić, i rečnikom čoveka iz menadžmenta, ne iz doktorske struke objašnjava metodu.
-Najprostije rečeno radi se o blokadi moždanih receptora koji stvaraju zavisnost. U ovom slučaju aktivizacija sačuvanih resursa ličnosti u novom sadržaju svesti postepeno će se preorjentisati na ciljano ponašanje, koje je u vezi sa odustajanjem od upotrebe droge. Pacijenti se primaju na lečenje tek nakon ublažavanja osnovnih manifestacija apstinencijalnog sindroma, najranije tri nedelje od poslednje upotrebe narkotika. Dok im se u fazama uzdržavanja od upotrebe narkotičkih supstanci nalaže samostalno usmerenje sopstvenih aktivnosti na izvršavanje konkretnih instrukcija lekara. Sve ovo vreme naši zaposleni, među kojima su ruski vrhunski stručnjaci, motivaciono stimulišu pacijente u kriznim situacijama obezbeđujući im eventualne hitne intervencije i prateću podržavajuću terapiju, objašnjava Boričićeva, i dodaje.
-U najtežim slučajevima zavisnosti, izazvanim dugogodišnjom upotrebom narkotika i poremećajima ličnosti, oporavak može trajati dugo. Tu je presudna volja pacijenta za izlečenjem.
Stručnjaci Centra imaju dugogodišnje iskustvo u sprovođenju posebnih ambulantnih programa u lečenju narkomanije sa postojanim rezultatom. Svi zaposleni u Centru imaju potvrđene najviše stručne kategorije.
Statistike kažu da se samo jedan od četiri pacijenta lečenih ovom metodom vraća nekadašnjem načinu života. Od 1994. godine do danas dr Zobin je oslobodio od narkotiče zavisnosti više od 5.000 pacijenata iz Evrope i Rusije.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa