16. jun 2016.16. jun 2016.

SAVETI ZA VEŽBANjE NA VISOKIM TEMPERATURAMA

1. Unosite tečnost
Unos tečnosti tokom vežbanja na visokim temperaturama je obavezan. Ukoliko ne unostite dovoljne količine tečnosti možete dehidrirati i osećati glavobolju i muku. U slučaju da na vreme ne prepoznate ove simptome možete doći u stanje ozbiljne dehidriranosti koja se može manifestovati kao dezorjentisanost, gubitak svesti, povraćanje, pad pritiska, prestanak rada bubrega i u ekstremnim slučajevima može nastupiti smrt.
S druge strane, morate voditi računa da ne unesete previše tečnosti jer tada može nastupiti stanje hiponatremije sa sledećim simptomima: glavobolja koja se pojačava, pojačano znojenje šaka i stopala, konfuzija, muka, povraćanje, grčevi u mišićima i u najekstremnijim slučajevima smrt.
2. Vežbaj pametno, a ne intenzivno
Najbolje je odraditi vežbe rano ujutro ili uveče. Iako postoji savet da se izađe iz teretana napolje, najbolji savet leti je da se vežba u klimitazovanim fitnes centrima, gde organizam nije izložen temperaturnim promenama. Izbegavajte vežbanje napolju u periodu od 10-16 h.
3. Aklimatizacija
Smatra se da se za 14 dana organizam adaptira na povišenu temperaturu tako da se lakše podnosi napor na povišenoj temperaturi.
4. Nošenje laganih svetlih materijala
Ovo je nekako oduvek bio savet, međutim ono što je podjednako dobar savet je nošenje odeće od specijalnih materijala koji “dišu“. Iako ovi moderni materijali još nisu stekli potpuno prihvatanje građanstva, polako osvajaju i naše tržište.
5. Vežbajte u paru
Ovo je važno i inače, a posebno kada skala celzijusa počne redovno da prelazi 30 podeok. Ono što je pravilo u ronjenju i planinarenju postalo je važno i u rekreativnom sportu. Vežbanje u paru je pored bezbednosti i mnogo interesantnije i lepše.
LETNjI POPUST
U H2O trening centru na Gradskom bazenu u toku je velika letnja akcija 2+1. Svi članovi koji uplate članarinu za dva meseca do kraja juna dobijaju jedan gratis. Trenirajte celo leto već od 3.000 dinara.
Vaš H2O
Priredila pauver plejt instrukt&

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa