16. jun 2016.16. jun 2016.
EKONOMSKO-TRGOVINSKA ŠKOLA NAGRADILA SVOJE NAJUSPEŠNIJE UČENIKE

HVALA ŠTO STE NAJBOLjI

Na tradicionalnoj Svečanoj sednici Nastavničkog veća prošlog petka istaknuto da je proteklu školsku godinu obeležilo niz uspeha na državnim takmičenjima, kao i devet Vukovaca i čak trideset maturanata sa prosečnom ocenom 5,0
Ljubica Talirović, đak generacije, Nataša Vuković, najbolji đak trećeg stepena, treće mesto na Republičkom takmičenju iz matematike, treće mesto na Republičkom takmičenju ugostiteljsko-turističkih škola Srbije, prvo mesto na takmičenju u izradi biznis plana, Bojan Nešić, prvo mesto na Republičkom takmičenju iz matematike i istorije, Stefan Matić, prvo mesto na Republičkom takmičenju iz osnova ekonomije, Isidora Nešić, drugo mesto na Republičkom takmičenju iz retorike i besedništva, Velimir Šubašić, drugo mesto na Republičkom takmičenju iz istorije, rukometaši, treće mesto na Olimpijadi u Vranju, čulo se prošlog petka na Svečanoj sednici nastavničkog veća u Ekonomsko-trgovinskoj školi. Zaslužnim učenicima i profesorima dodeljene su nagrade uz konstataciju direktora škole Velimira Kuzmanovića da je ovo bila godina izuzetnih rezultata.
- Ovo je tradicionalna Svečana sednica nastavničkog veća Ekonomsko-trgovinske škole koju održavamo šezdeset deveti put sa namerom da nagradimo naše najbolje učenike koji su u ovoj školskoj godini zaista ostvarili izuzetne rezultate. Nama je zaista čast da ispratimo i generaciju maturanata. Devet Vukovaca, a čak trideset učenika koji su imali u četvrtoj godini prosek 5,0 što je kuriozitet više nego do sada. Nadam se da će i iduće generacije biti ovakve i da ćemo svake godine ostvariti još bolje rezultate. Ove godine smo se zaista istakli. Dobili smo i nagradu Ekonomskog fakulteta kao jedna od škola koja sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu najbolje sarađuje, a učenik naše škole je i primio nagradu za najboljeg master studenta u ovoj godini. Ima sjajnih studenata, ima sjajnih učenika. Nadam se da će škola uspeti da sačuva tradiciju koju je imala do sada da bude jedna od najboljih ekonomskih škola u Srbiji - izjavio je direktor Kuzmanović.
Najviše uspeha protekle školske godine imao je Bojan Nešić, budući maturant, koji je na republičkim takmičenjima iz matematike i istorije osvojio prva mesta.
- Ova Svečana sednica predstavlja lep gest škole koja se trudi da nagradi svoje najbolje učenike na jedan lep način. Ovde sam već treću godinu za redom - rekao je Bojan.
U ulaznom holu Ekonomsko-trgovinske škole priređena je i izložba „Šavela“, svojevrsna kruna trogodišnjeg projekta koji se bavio proučavanjem književnog dela srpskih autora devetnaestog veka - Milorada Šapčanina, Janka Veselinovića i Laze K. Lazarevića.
- Pošto je evidentno da smo svoje nasledstvo, ovo gradsko, zaboravili bio je red da se podsetimo. Počeli smo pre više od tri godine sa sadašnjim odeljenjima IV5 i IV6, a nastavili smo i sa učenicima drugog razreda. Prikupljeno je hiljadu šesto i nešto novih nepoznatih reči koje su se nekada koristile. Deca su skupljala, a ja upoređivala sa poslednjim sabranim delima koja su izdata početkom dvadesetog veka. Otkrili smo da se zapravo broj nepoznatih reči za sto i nešto godina koje nisu razumele one generacije i generacije naših učenika razlikuje za 234 reči što ne smatramo da je neki veliki broj jer tehnologija je toliko napredovala, prihvatili smo tuđe reči. Usput mi smo nekih pedesetak godina bili nacija koja je birokratizovana pa imamo jako mnogo birokratskih izraza ali ono što je još interesantnije jeste da zapravo uvrdimo koliko se za dve generacije promenio jezik - rekla je prof. srpskog jezika i književnosti Danijela Berić Damnjanović.
Reči su upotpunjene i crtežima starih predmeta iz nekadašnjih domaćinstava, poput vrča, bardaka, naćvi, za koje je bila zaslužna prof. likovne kulture Tamara Isaković Kovačević. Ovo je bila prilika, ali i svojevrsna govorna vežba, za proširivanje govorne kulture.
- Pored toga što smo prikupljali reči, iz pripovetki smo izvukli odlomke koje smo odglumili. Rad sa profesorkom Danijelom, kao i druženje sa decom iz drugih odeljenja, bio je zanimljiv. Naučili smo neke nove stare reči - dodala je Kristina Topalović, učenica II4, obrazovnog profila komercijalista.
ĐAK GENERACIJE
I za Ljubicu Talirović, đaka generacije, nagrada je samo potvrda njenog dosadašnjeg rada koji će se nastaviti na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu na kome je uskoro očekuje prijemni ispit.
- Bilo je malo teško uklopiti spremanje za predstojeći prijemni ispit i školske obaveze ali ako znate dobro da se organizujete onda ništa nije teško. Može sve da se uklopi. Bilo mi je veliko zadovoljstvo školovati se u ovoj školi koja ima kako dobre učenika tako i dobre zaposlene. Bilo je pravo zadovoljstvo raditi sa profesorima. Pored toga što odlično znaju da prenose znanje i veštine na učenike oni su zaista i dobri ljudi koji su uvek spremni da svoje učenike posavetuju - dodala je Ljubica.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa