16. jun 2016.16. jun 2016.
U SUSRET DANIMA JANKA VESELINOVIĆA

VEĆI AKCENAT NA KNjIŽEVNOST

Prošle nedelje u Glogovcu je održan preliminarni sastanak predstavnika mesne zajednice i opštine Bogatić, povodom održavanja predstojeće kulturno-zabavne manifestacije posvećene ličnosti i delu znamenitog književnika Janka Veselinovića.
- Postoji ideja da se održi kviz takmičenje svih osnovnih škola opštine Bogatić na temu “lik i delo književnika Janka Veselinovića“. Nosilac projekta bila bi Osnovna škola “Janko Veselinović“-Crna Bara, a istog dana u Glogovcu bi se održalo književno veče u organizaciji Udruženja književnika “Janko Veselinović“- Bogatić, kaže Dragoslav Katić, predstavnik mesne zajednice Glogovac. On napominje da ne bi bila zapostavljena ni dešavanja, sastavni deo prve prošlogodišnje manifestacije posvećene velikom književniku, kao što su parastos i polaganje cveća i venaca na grob Janka Veselinovića, svečana akademija sa eventualnim prikazivanjem pozorišnog komada ili scene neke od pripovedaka znamenitog književnika. Naravno, ostala bi i ustanovljena književna nagrada za najbolji istorijski roman i nagrade učenicima pobednicima kviza “Lik i delo Janka Veselinovića“.
Sa potrebom pridavanja većeg značaja književnosti, likovnom i proznom stvaralaštvu mladih, saglasila se i Tanja Jurišić, direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, koja još kaže da manifestaciju treba ustaliti na jedan datum i da ona bude tradicionalna.
U mesnoj zajednici Glogovac naglašavaju da što pre treba formirati Organizacioni odbor ovogodišnje manifestacije, a Dragoslav Katić, predlaže da se treća po redu manifestacija pod nazivom “Jankovi dani“, koja se poklapa sa 155 godina od rođenja Janka Veselinovića, objedini sa obeležavanjem Dana škole u Crnoj Bari i održi u periodu od 13. maja do 28. juna 2017. godine. Stim da jedan dan u okviru ove manifestacije bude posvećen 200. godišnjici postojanja glogovačke crkve Sv. Petra i Pavla u kojoj je otac Janka Veselinovića pok. prota Miloš Veselinović proveo skoro ceo radni vek.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa