16. jun 2016.16. jun 2016.
KOCELjEVAČKI OSNOVCI OSTVARILI ZAPAŽENE REZULTATE NA TAKMIČENjIMA IZ SRPSKOG JEZIKA I KNjIŽEVNOSTI

TRUD ĐAKA I PODRŠKA NASTAVNIKA

Nakon prvog mesta na opštinskom i drugog na okružnom takmičenju, Vukašin Marković iz Koceljeve, doskorašnji učenik sedmog razreda, osvojio je četvrto mesto na državnoj književnoj olimpijadi. Odličan uspeh postigao je i na regionalnoj smotri talenata iz srpskog jezika gde je osvojio drugo mesto i obezbedio učešće na republičkoj.
Kako kaže, za pripreme za sva takmičenja trebalo mu je oko godinu dana.
- Bilo je naporno i teško jer su pripreme iziskivale dosta vremena, truda i rada, a trebalo je istovremeno odgovoriti i svim redovnim školskim i vanškolskim obavezama. Uglavnom sam se spremao sam ali sam imao podršku majke i nastavnice srpskog jezika. Trud se na kraju isplatio - kaže Vukašin.
Njegov drug Bogdan Pavlović bio je trećeplasirani na okružnoj književnoj olimpijadi i ističe da ništa nije teško kada se posveti dovoljno vremena i dobro nauči. Smatra da je plasman na takmičenju mogao biti mnogo bolji da nije bio brzoplet u određenim momentima.
Nikoli Boškoviću je osvajanje trećeg mesta na opštinskom nivou ovog takmičenja omogućilo učešće na okružnom na kojem je izostao značajniji rezultat jer se, kako sam kaže, nije najbolje spremio.
- Osećam veliki pritisak kada treba da učestvujem na bilo kom takmičenju ali sigurno je da taj pritisak može da se smanji ukoliko se ozbiljno pripremate i na taj način se pojačava i sigurnost - napominje Nikola koji je kao i Vukašin i Bogdan učestvovao na brojnim takmičenjima iz ostalih predmeta.
Odličan rezultat na takmičenjima iz srpskog jezika ostvarili su i doskorašnji petaci OŠ “Mića Stanojlović“ u Koceljevi.
Treće mesto na opštinskom odvelo je Anu Birtašević na okružno takmičenje gde je zauzela drugu poziciju.
- Srpski jezik je lakši od matematike i ovaj predmet mi je omiljen još od prvog razreda. Sada mi je još lakše jer imamo razrednu koja nam predaje srpski jezik i posvećuje nam baš dosta pažnje - kaže Ana.
Njena drugarica Teodora Puretić bila je najbolja na opštinskom takmičenju dok je na okružnom zauzela treće mesto. Ističe da je i njen omiljeni predmet srpski jezik te da je zadovoljna postignutim rezultatima ali da uvek može bolje.
Drugo, odnosno treće mesto na opštinskom takmičenju omogućilo je Katarini Stanojlović i Davidu Kojadinoviću učešće na okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture.
- Ovo takmičenje je za mene veliko iskustvo zato što sam naučila mnogo toga i videla kako to izgleda na višem nivou - ocenila je Katarina dok njen drug David smatra da je rezultat mogao biti daleko bolji da je ozbiljnije shvatio takmičenje.
- Sigurno ću se sledeće godine mnogo bolje pripremati i više učiti - obećava David i napominje da svima njima veoma znači nesebična podrška koju dobijaju od nastavnice srpskog jezika Tatjane Jeremić.
Za uspeh su, prema njenom mišljenju od ključnog značaja volja, trud, rad, želja, podrška i kontinuitet u radu kako učenika tako i nastavnika.
- Ovi učenici sve to imaju ne samo u školi već i u porodici što mora dati rezultat. Naravno da uvek može bolje, ali su deca dala svoj maksimum. Nadam se da će to, uz zajednički trud i rad, biti još bolje u narednom periodu, jer ovi učenici to mogu. Pokazali su to i učešćem na drugim takmičenjima a ne samo iz srpkog jezika. Većina njih su, osim što su dobri đaci, aktivni sportisti ali i članovi dramske i recitatorske sekcije - napominje Tatjana.
I za nju kao i za đake rad u dramskoj sekciji predstavlja veliko zadovoljstvo.
- Meni znači svaki njihov trud, rad, postignuće, meni mnogo znači njihov osmeh, njihovo dobro raspoloženje, umerena šala, duhovitost...Talentovani su i svoj talenat treba da pokažu, neguju i razvijaju što i čine, ne samo u dramskoj već i u literarnoj sekciji - ističe nastavnica za koju učenici kažu da je stroga baš kada treba jer veruje u njih i u njihove mogućnosti.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa