4. avgust 2016.4. avg 2016.
ČLANOVI SAVEZA IZVIĐAČA OPŠTINE ČUKARICA PO 20 PUT KRAJ DRINE U MAČVI

KOMPJUTERSKU ZABAVU MENjAJU IZVIĐAČKE VEŠTINE

Najviše ih privlači živopisna priroda i ljubazni domaćini. Život bez računara i video igrica. Izleti da upotpune ugođaj, a ne izostaje ni kvalitetna hrana
Izviđačko nebo nad Drinom, na njenoj desnoj, mačvanskoj obali, blizu Crne Bare i vikendice Milene i Vlade Davidovića iz Bogatića u prošli petak, pre podne, bilo je puno plavičastih oblaka. Sunce već visoko “odskočilo“, a vidik “pukao“ do beskraja. Lepo je to opisao Janko Veselinović na početku svog najpoznatijeg romana “Hajduk Stanko“.
Izviđački kamp u “debelom“ ladu stoletnih stabala, kraj reke, besprekorno čist. Ograđen je užem na koji su pokačane brojne izviđačke poruke. Čuli smo da je u kampu četrdesetak izviđača, članova Saveza izviđača opštine Čukarica, koji ovde dolaze 20 godina za redom. Ovaj boravak im je praktično jubilej.
Ljubazni domaćini dočekuju goste na tradicionalan, mačvanski način. Po jutru se već poznaje da će dan biti vreo. Prigušena pesma upotpunjuje ukupan ugođaj.
Slaviša Bojić, starešina Saveza, kaže da su članovi od sedam do 18 godina. Dolaze ovde od 1996. godine, a ovog puta boraviće od prvog do 15. avgusta.
- Ovde su učenici, uglavnom čukaričkih osnovnih škola, ali tu su i mladi izviđači iz drugih škola i delova glavnog grada. Roditelji jednog od učenika su mi rekli da bi želeli da njihovo dete malo odvoje od kompjutera, mobilnog telefona i video igrica. Ovde to vrlo jednostavno postignemo. Imamo po dva člana iz Bogatića i Badovinaca. Tu su studenti iz Ivanjice i opštine Orahovac, a očekujemo i goste iz Makedonije i Slovenije. Tako će ovaj izviđački kamp, četvrtu godinu za redom biti međunarodni, kaže Bojić. On posebno ističe ljubaznost domaćina i živopisnu prirodu Drine, kao osnovni razlog dvodecenijskog letnjeg savladavanja izviđačkih veština baš na ovom mestu. U planu su i izleti u Bogatić i okolinu. Žele da vide: “Hajduk Stankov vajat“ u Crnoj Bari, etno sela u Metkoviću i Stanišićima, blizu Bijeljine...
Aleksandar Bojović ( 8 ) je učenik osnovne škole “Ljubomir Nenadović“ na Čukarici. Za ovo mesto kraj plahovite Drine zna od kad se rodio. Roditelji su ga ovde donosili, dok je bio u pelenama. Sviđa mu se dosta toga, a najviše drugarstvo koje proširuje u kampu.
Una Davidović iz bogatinske Osnovne škole “Mika Mitrović“ je učenica petog razreda. Teren joj je dobro poznat, jer joj je baka sve pokazala. Sa drugarima je na ovom lepom mestu, treći put za redom.
Milena Nedić ima 12 godina. I ona dolazi iz čukaričke Osnovne škole “Ljubomir Nenadović“. Ovde je prvi put, a lepih utisaka koje će poneti svojim vršnjacima u školu je na pretek.
Rodoljub Drobnjaković (22) je student elektrotehnike u Kosovskoj Mitrovici. Dolazi iz Zvečana.
- Ovde sam treći put. Savezu izviđača na Čukarici sam se priključio 2006. godine. Naišao sam na dobar prijem i uspostavio odličnu saradnju, stekao potrebno znanje i opredelio da ostanem i sve to, stečeno iskustvo podarim drugima. To je velika čast i zadovoljstvo, kaže Drobnjaković.
Ivan Nikolić ( 30 ) zaposlen u kompaniji Koka-kola u Beogradu je načelnik ovog izviđačkog kampa. Zadužen je za osmišljavanje rada. Bio je svojevremeno jedan od najmlađih čukaričkih izviđača. Dvodecenijski uporan rad i brojne aktivnosti stvorili su kod njega pozitivan sistem vrednosti.
Ukupan doživljaj izviđača u ovom živopisnom parku prirode, kraj Drine u Crnoj Bari, gde se predstojećeg vikenda održava tradicionalna kulturno-turistička manifestacija “Hajdučke večeri“, upotpunjuje višegodišnji kuvar čukaričkih izviđača Nebojša Novitović-Nele, ukusnim specijalitetima zdrave hrane. Pomažu, bar u obezbeđenju namirnica mnogi građani koji to žele.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa