18. avgust 2016.18. avg 2016.
KULINARSTVO ““ KOMBINACIJA TAJNE VEŠTINE I ISKUSTVA

“RAT“ KOTLIĆA, “SUKOB“ UKUSA

Takmičenje za najbolji riblji kotlić, redovni je pratilac međunarodnog Plivačkog maratona Jarak ““ Šabac već decenijama. Plivačka uzbuđenja, veče pre centralnog događaja, najavi miris paprikaša koji priprema na desetine kuvara, sladokusaca iz Šapca. Nadmetanje u kulinarskim veštinama kategorisano je kao zabavni deo programa, no za učesnike to je mnogo više od razonode
Leta su sve češće varljiva. Tokom godina se dešavalo da učesnike sačeka tropsko veče, umelo je da bude oktobarsko vreme, kiša, ali uvek je broj onih koji žele da pokažu svoju veštinu bio vrlo reprezentativan. Nema drugog objašnjenja do ljubavi, jače od svega.
- Mnogi od nas odrastali su pored reke. Napre smo zavoleli reku, kasnije kuvanje i nekako je stvaranje hrane od ribe na što bolji i kvalitetniji način, naše “vraćanje duga“ velikoj ljubavi kraj koje, evo svakog avgusta stvaramo kulinarsko delo. Materijal donosimo mi, ali donosimo i odnosimo tajnu pripreme svog kotlića ““ ističe ovogodišnja pobednica u konkurenciji 25 kuvara, Biljana Gavrilović (“Fortuna plus“).
Avgusta 2016. na plaži Stari grad dimilo je iz 25 kotlića. Još su drevni Latini rekli da se o ukusima (bilo kojim) ne raspravlja. Neko voli pikantnija jela, nekima ljutina smeta, jedni su poklonici gušće, slanije čorbe, a opet, neko uživa u blažem ukusu na nepcima. Subjektivno kod ocenjivanja nemoguće je izuzeti, ali je žiri nekim kriterijuma pokušao da pravljenje hijararhije bude što objektivnije.
Postoji nekoliko kriterijuma po kojima se ocenjuje jelo na takmičenju za najbolji riblji kotlić. Boduje se, između ostalog, gustina, ukus, boja, slanost, ljutina, opšta ocena.
- Svi vole da pobede, svima je čast i svako od nas je došao da kući ponese ovakav pehar i diplomu. Naravno, svi smo “zaljubljeni“ u kuvanje i bez obzira na rezultat, ta ljubav ostaje. Svaka godina iskustva je “začin“ više u nekom novom našem delu i zato se, iz godine u godinu, vraćamo ““ dodaje Biljana.
Kao i svi sladokusci, gurmani, hedoniosti, tako i kuvari imaju hranu koju vole i onu koja im nije “bliska stomaku“, ali iskustvo u ovom zanatu omogućava da se skuva specijalitet i kada sastojci nisu omiljeni.
- Jedan zalogaj/kašika dovoljan je dobrom kuvaru, kako bi procenio da li su začini u propisanom balansu, da li su sastojci spremni kako je recept predvideo, a to u zbiru donosi da mogu da procene da li je jelo uspelo ili ne.
Posetioci plaže u vreme takmičenja, ali i svi koji prate neku od kulinarskih emisija, mogu videti da se i u tom segmentu dešavaju promene, da kuvari ne moraju biti punački, rumeni. Ipak, nešto je večno, a to je kvalitet. Pobednici su srećni, poraženi svakako nisu, ali nema sumnje da će i jedni i drugi, ukoliko ih viša sila ne spreči, i u avgustu 2017. u punoj “ratnoj“opremi biti kraj Save.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa