8. septembar 2016.8. sep 2016.
ZDRAVLjE U ČAŠI

RAKIJA

Srpski lek za dušu i još po nešto...
Nema Srbina koji ne veruje ili nije čuo za svemogući lek iz „vesele mašine“, ili ti rakiju. Ljudi od iskustva odavno tvrde, da pored toga što sa uspehom leči sve duševne boli bolje od bilo kog antidepresiva i pozitivno utiče na međuljudske odnose, razumna količina blagotvorno deluje na opštu zdravstvenu sliku celog organizma.
Deo te priče ozvaničen je i medicinskim istraživanjima koja su pokazala da umereo konzumiranje alkohola povećava koncentraciju dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, kao i da oni koji uspevaju da se zaustave na jednoj čašici ređe oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti, odnosno smanjuje šansu da dođe do srčanog ili moždanog udara.
Naučnici, takođe, tvrde da umerena količina rakije pozitivno deluje na nervni sistem tako što nas opušta, odnosno oslobađa od stresa. Rakija može da posluži i kao sirup za kašalj, ali i da ubije sve bakterije u grlu. U ovom slučaju najbolji efekat se postiže ukoliko se pije topla sa dodatkom limuna. Za razliku od piva, vina i drugih alkoholnih pića, rakija je alkohol sa malim brojem kalorija tako da ne podiže kilažu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa