8. septembar 2016.8. sep 2016.
Tradicionalna medicina

Od prirode na dar

Verovali u nju ili ne činjenica je da tradicionalna medicina sve više postaje deo naše svakodnevice
Izvan granica priznate nauke, utemeljena na iskustvima starim koliko i ljudsko sećanje, tradicionalna medicna iz dana u dan stiče sve više pristalica. Bez pretenzija da dešifrujemo složene društvene činioce koje su dovele do povećanja popularnosti alternativnih vidova lečenja na globalnom nivou, a u želji da informišemo naše čitaoce o dostupnosti, značenju i primeni različitih metoda u Šapcu iz broja u broj objavljivaćemo priče o tehnikama i ljudima koji su odlučili da ovladaju nekom od alternativnih veština.
Prema zvaničnoj definiciji Svetske zdravstvene organizacije Tradicionalna (komplementarna i alternativna) medicina je zdravstvena praksa, pristupi, znanja i verovanja koja se odnose na preparate biljnog, mineralnog ili životinjskog porekla, duhovnu terapiju, kao i mauelne tehnike i vežbe koje se primenjuju pojedinačno ili u kombinaciji u svrhu lečenja dijagnostikovanja i sprečavanja bolesti, odnosno, radi očuvanja dobrobiti. Pristalice tradicionalnih vidova lečenja će pak ovo pojednostaviti konstatacijom da je reč o praksi zdravstvene brige, filozofija lečenja i terapija koje potiču od samih početaka civilizacije, generacijama prenošenih, dopunjavanih i što je najbitnije iskustveno proverenih. Jer, kako tvrde, prirodni lek je dar.
Zajednički imenitelj svih tradicionalnih vidova lečenja je holizam. Odnosno shvatanje čoveka kako složenog fizičkog, duhovnog i energetskog jedinstva koje je u snažnoj interakciji sa okruženjem. U ovom slučaju lečenje nije usmereno samo na oboleo organ već na otklanjanje svih uzroka koji su do bolesti doveli. Cilj je povratak narušene ravnoteže.
Većina sistema tradicionalne medicine koristi biljne lekove ili postupke zasnovane na tradicionalnoj terapiji, zajedno sa određenim pravilima ponašanja i promocijom zdrave ishrane i zdravih navika.
Naše Ministarstvo zdravlja zvanično priznaje 18 metoda alternativne medicine. One su razvrstane u dve grupe. Prvoj pripadaju one koje za cilj imaju dijagnostikovanje i lečenje (Ajurveda, Akunpunktura, Kvantna medicina, Kineska tradicionalna medicina, Makrobiotika, Primenjena kineziologija, Refleksologija, Segmentna terapija, Suđok, Tradicionalna domaća medicina, Tuina, Fitoterapija, Hiropraktika, Homeopatija, Šiacu) , a drugoj metode rehabilitacije (Apiterapija, Aromaterapija, Detekcija štetnih zračenja, Duhovna energetska medicina, energetska terapija, Joga, Porodični raspored, Reiki, Tai či čuan, Ći gong).
Sve češće se nekim od tradicionalnih vidova medicine bave već iskusni lekari i specijalisti oblasti klasične medicine.
T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa