29. septembar 2016.29. sep 2016.
Na najvećem naučnom takmičenju za juniore

Šapčani čine pola ekipe Srbije

Treću godinu uzastopno šabački učenici su u ekipi Srbije koja se takmiči na Naučnoj juniorskoj olimpijadi-najvećem naučnom takmičenju na svetu za juniore. Prethodne dve godine u šestočlanoj ekipi Srbije su bila po dva učenika iz Šapca, a ove godine ih je čak troje, što čini polovinu ekipe Srbije
U nedelju, 2. oktobra u Beogradu, održano je Izborno takmičenje na kome je izabrana ekipa koja će predstavljati Srbiju na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, takmičenju koje će se u decembru održati na Baliju u Indoneziji.
Takmičilo se 10 fizičara juniora, koji su imali najbolje rezultate na takmičenjima iz fizike u prethodnoj školskoj godini, zaključno sa Srpskom fizičkom olimpijadom. Na ovom takmičenju oni su pored znanja iz fizike pokazali znanje iz biologije i hemije.
Ove godine na Naučnoj olimpijadi Srbiju će predstavljati čak tri učenika iz Šapca. David Milinković, prvi na listi završio OŠ “Mika Mitrović“ u Bogatiću, sada učenik prve godine Šabačke gimnazije. Dušan Mišković i Milica Damnjanović, koji su završili OŠ “Nikolaj Velimirović“, sada učenici prve godine Matematičke gimnazije u Beogradu. Sva tri učenika su već treću godinu učenici škole fizike “Foton“ iz Šapca.
Za ovo veliko takmičenje naši učenici, iako su tek završili osnovnu školu, morali su da savladaju veliki deo srednjoškolskog gradiva iz fizike biologije i hemije. Oni su vredno radili ceo letnji raspust sa profesorima: Goranom Stanojevićem ““ fizika, Jelenom Palinkaš ““ biologija i Dragoljubom Krilovićem ““ hemija.
Pored naših učenika u ekipi Srbije su i Bogdan Rajkov, završio specijalno odeljenje Gimnazije iz Novog Sada, Mihailo Milošević, završio specijalno odeljenje Matematičke gimnazije iz Beograda i Igor Pavlović, završio OŠ “Ivan Goran Kovačić“ iz Beograda.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa