21. jul 2019.21. jul 2019.
Sveti Prokopije

Sveti Prokopije

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici obeležavaju Svetog Prokopija, velikomučenika koji je živeo u četvrtom veku.

Rođen je kao Nenanije, bio je u službi cara Dioklecijana. Bio je deo trupa poslatih u Aleksandriju kako bi se progonili Hrišćani. Tokom puta, jednog odmora, u snu mu se javio Gospod stvorivši krst na nebu. Odmah posle toga, Neanije je napravio krst iz priviđenja i umesto ka Aleksandriji, krenuo u misiju oslobađanja Jerusalima.

Ušao je u Jerusalim kao pobednik, ali je ubrzo uhapšen kao Hrišćanin. Bačen je u tamnicu. Gospod mu se javio ponovo i nadenuo mu ime Prokopije. Pogubljen je, ali je na gubilište otišao srećan kada je uslišena molitva za sve bedne i nevoljne, sirote i udove, a naročito za Crkvu, da uzraste i rasprostre se i da Pravoslavlje sija do skončanja vremena.

Svrstan je u red "ognjenih" svetaca, Prokopije je vrlo poštovan, iako njegov dan nije obeležen crvenim slovom u kalendaru.Zbog činjenice da se njegovo ime pominje prilikom sklapanja bračne zajednice, u nekim krajevima se veruje da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer Sveti Prokopije danas pohodi i blagosilja mladence. Osim novopečenih bračnih drugova, Sveti Prokopije se smatra i zaštitnikom dece, a kao svog patrona slave ga kamenoresci i bunardžije.

Prema narodnom verovanju, na današnji dan, ne valja se kupati u rekama, niti drugim tekućim vodama, a na dan Svetog Velikomučenika Prokopija nije dobro ni ulaziti u svađu i raspravu sa najbližima.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa