Info

19. januar 2018.19. jan 2018.
Vučić mora da promeni stav prema medijima

Vučić mora da promeni stav prema medijima


Govoreći o stanju medija u Srbiji, predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregord ocenio je u Novom danu na N1 da se stav predsednika Vučića mora promeniti tako da on podržava slobodne medije i da ne treba da ih pominje kao "strane plaćenike". Dodaje da mora da preokrene takvu retoriku i da čuva novinarstvo i slobodne medije.
"Nažalost vidimo mnogo pritisaka i pretnji prema srpskim novinarima", kaže Bjeregord i dodaje da se taj broj samo povećava, sudeći prema platformi koju je Savet Evrope usvojio o slobodi štampe i bezbednosti novinara, gde se vide mnogi primeri represije i povrede prava novinara u Srbiji.
On ističe da se to mora promeniti dok ne bude prekasno. Osvrćući se na današnji sastanak sa predsednikom Vučićem, predsednik EFJ kaže da je zadovoljan što predsednik želi da sedne sa njim i delegacijom u misiji proučavanja medijskih sloboda.
"Važno je za predsednika da bude postojan i čvrst u svom stavu prema novinarstvu, prema slobodi medija, mora to da podržava. Ne sme da dovodi u pitanje bilo šta u vezi sa time, nema ali, jednostavno podržite slobodu štampe i tačka", kaže gost N1.
Ističe da je važno podržavati novinarstvo i rešavati slučajeve kada su novinari napadani, jer "ako imate nekažnjivost, pozivate na novo nasilje". Dodaje da to treba da bude na vrhu liste prioriteta, da ti slučajevi budu rešeni.
"Pogledao sam nešto od materijala koje sam dobio, zbog toga kažem da se takav stav mora promeniti tako da on pomaže i podržava slobodne medije, ne treba da pokušava da pominje medije kao "strane plaćenike", agente i tako dalje", kaže on.
Dodaje da mora da prokrene takvu retoriku, da čuva novinarstvo i slobodne medije.
"Da ne verujem da treba da se borim za slobodu štampe, onda ne bih dolazio u ovakve misije, da razgovaram sa vama, sa predstavnicima vlasti, da nisam uveren da će se postići neki rezultat ne bih ovo radio", dodaje on.
Kaže da mora da se gleda na dugi rok i da mu je veoma drago što će se održati sastanak sa predsednikom, kao i da vidi da postoji interes da bude ovde. Ističe da je na vlastima da zaštite novinare i da zaštite medijske slobode. Kaže da ne mogu zaštititi svakog novinara na svetu, ali mogu da stave ovo pitanje na dnevni red.
"Možemo ove slučajeve da pokažemo EU, da prikažemo sve, da se pobrinemo da se traži od države da odgovori o čemu se radi, zašto se to dešava, zašto napadaju novinare i šta će da se uradi po tom pitanju", kaže Bjeregord.
Dodaje da postoje dokazi o tome da se povećava broj pritisaka na novinare i medije.
"Ne slažem se sa ocenom premijerke da nema pritisaka na novinare u Srbiji, kao što sam i rekao. Pogledajte vebsajt Saveta Evrope sa svim primerima novinara koji su napadnuti, pritisak koji postoji, mržnju koja je usmerena", kaže gost N1 i dodaje da je sitaucija sa medijskim slobodama sve gora.
Kaže da, ako se EU vrlo strogo postavlja kada govori o zakonima u medijima u Poljskoj i Mađarskoj, koje su članice, onda ne može da pristane na tu sitauciju u zemlji koja je kandidat za članstvo, poput Srbije.
"Morate imati čvrst stav, odnosno da obezbedite slobodu štampe u svojoj zemlji, da postoji sloboda za sve medije, pluralizam, trebalo bi da ministri učestvuju u svim emisijama na svim televizijama, da postoji jedna korisna debata za demokratiju", kaže on.
Ističe da je, zbog građana, važno da postoji kompletna slika onoga što se dešava u njihovoj zemlji, a to jedino može ako postoje otvoreni slobodni mediji.
"Nema dovoljno lokalnih medija, potrebno je pobrinuti se da i na lokalu imate pluralizam na medijskoj sceni. Značaj postojanja slobodnih lokalnih medija je veliki", kaže on i dodaje da postoji slabija održivost medija za između 10 i 33 odsto za samo godinu dana, "što je nešto što bi trebalo da pozove na uzbunu".

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa