23. jul 2019.23. jul 2019.
OBRAZOVANjE KAO  NAJVAŽNIJA KARIKA
PROFESOR ZORAN SIMIĆ MENjA SLIKU O ROMIMA

OBRAZOVANjE KAO NAJVAŽNIJA KARIKA

Obrazovanje je ključna karika koja donosi održivu socijalnu inkluziju i prekida krug siromaštva. To je shvatio dvadesetdevetogodišnji Zoran Simić iz Družetića koji je, zahvaljujući podršci porodice završio fakultet i danas je profesor u Srednjoj školi u Koceljevi, bivši đak koji sadašnjim generacijama predaje fiziku i matematiku
Prema popisu iz 2011. godine na području koceljevačke opštine živelo je nešto više od 13 hiljada ljudi. Od tog broja sedam odsto su pripadnici romske nacionalnosti. Neretko žive u začaranom krugu siromaštva jer mnogi ne završe ni osnovnu školu. Počinju proces školovanja ali ga često napuštaju zbog odlaska u inostranstvo odakle se iznenada vraćaju i pokušavaju da se iznova uključe u sistem, što je gotovo nemoguće učiniti bez efikasne podrške društva.

Uzroci lošeg obrazovnog statusa romske zajednice su, uz siromaštvo, diskriminacija i nepodsticajno okruženje koje je ujedno i uzrok odustajanja od školovanja tokom osnovne i ranog napuštanja sistema prilikom prelaska u srednju školu.
Obrazovanje je ključna karika koja donosi održivu socijalnu inkluziju i prekida krug siromaštva. To je shvatio dvadesetdevetogodišnji Zoran Simić iz Družetića koji je, zahvaljujući podršci porodice završio fakultet i danas je profesor u Srednjoj školi u Koceljevi, bivši đak koji sadašnjim generacijama predaje fiziku i matematiku.

Opširnije u štampanom izdanju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa