23. jul 2019.23. jul 2019.
Zona novog optimizma: Šabac- otvoren grad

Zona novog optimizma: Šabac- otvoren grad

Udruženje građana „Novi Optimizam“ i ovog leta, od 28.jula do 1. avgusta, organizuje petodnevni društveno angažovani program na gradskom trgu u Šapcu, pod nazivom „Zona Novog Optimizma“ najavljeno je na konferenciji za medije danas u Gradskoj kući.

Javnosti sadržaj su predstavili osnivač pokreta Novi optimizam Branislav Guta Grubački, moderatorka tribina Milica Kravić Aksamat i direktor RTV Šabac Aleksandar Živanović.

Program se sastoji od tribina, izložbi, projekcija filmova i pozorišnih predstava, a cilj je podsticanje debate u društvu o važnim pitanjima, o kojima se ne govori dovoljno u javnom prostoru usled zatvorenosti institucija i najvećeg broja medija za slobodne i kritičke stavove.

Pitanja se tiču slobode mišljenja i izražavanja, stanja demokratije u Srbiji, slobode medija, položaja radnika i ugroženih grupa, ravnopravnosti polova, odnosa prema kulturi i drugih aktuelnih tema.

-Ovo su teme koje se tiču svih i veoma je važno da razgovaramo o njima. Pokušaćemo da kroz pet dana programa objasnimo šta je zapravo aktivizam. Potrudićemo se da imamo gledišta iz više uglova, i povežemo teme koje naizgled nisu povezane, ali suštinski jesu. Karikature otvaraju ovogodišnji program, a zatim sledi tema slobde medija, potom najviljiviji vid aktivizma, onaj na ulicama i razmatramo da li je on isključivo politički ili može biti i vanstranački. Kada već pričamo o slobdnim mislima dolazimo do pitanja da li imamo uslova da preživimo i to dotiče radna prava u Srbiji. Program zatvara kulturni aktivizam sa odlično predstavom "muškarčine" - pojasnila je moderatorka tribina Milica Kravić Aksamat.

U ovoj svojevrsnoj letnjoj školi aktivizma učestvovaće brojne istaknute ličnosti iz društvenog i kulturnog života, kao što su Predrag Koraksić Koraks, Dušan Petričić, Srbijanka Turajlić, Snežana Čongradin, Dragoljub Draža Petrović, Dragoljub Bakić, Goran Marković, Teofil Pančić, Jovana Gligorijević, Milan Ćulibrk, Sofija Mandić, Nela Tonković i mnogi drugi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa