20. januar 2018.20. jan 2018.
Delimična blokada američke vlade - republikanci i demokate u Senatu bez dogovora o budžetu

Delimična blokada američke vlade - republikanci i demokate u Senatu bez dogovora o budžetu

VAŠINGTON, 20. januara 2018. (Beta) - Delimično zatvaranje američkih federalnih službi stupilo je na snagu nakon neuspelog pokušaja da republikanci i demokate u Senatu postignu kompromis o budžetu.
Predstavnički dom Kongresa izglasao je zakon kojim se produžava finansiranje budžeta do 16. februara, ali ga Senat juče nije potvrdio uprkos intenzivnim pregovorima republikanaca i demokrata i intervencijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Zatvaranje nekih saveznih agencija stupilo je snagu u ponoć, ali nije moguće predvideti koliko će trajati.

Uoči odlučujućeg glasanja u Senatu o Zakon o privremenom finansiranju vlade, za koji je bilo potrebno 60 glasova, Tramp je na Tviteru napisao da "stvari izgledaju loše".

Zatvaranja saveznih uprava događa se na prvu godišnjicu mandata Donalda Trampa, a dve strane u Kongresu za nastalu situaciju krive jedna drugu.

To je prva blokada savezne vlade od oktobra 2013, kada je trajala 16 dana.

Demokrate uslovljavaju glasanje dogovora o zaštiti od deportacije 700.000 mladih imigrnata koji su dovedeni u zemlju kao deca i tu ilegalno ostali. Tramp je prekinuo program iz vremena njegovog prethodnika
Baraka Obame koji daje zaštitu tim mladim imigrantima. On traži da budući dogovor o imigraciji uključi novac za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Tramp je i juče uputio kritiku demokratama u Senatu rekavši da "oni hoće nelegalnu imigraciju i slabe granice".

"Zakon o privremenom finansiranju vlade odobren je u Predstavničkom domu. Sad su potrebni glasovi demokrata da bude odobren u Senatu, ali oni hoće nelegalnu imigraciju i slabe granice", napisao je Tramp juče na Tviteru.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa