20. januar 2018.20. jan 2018.
Američki Stejt department izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju

Američki Stejt department izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju

Beograd -- Američki Stejt department izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije boginja, objavljeno je na Tviteru.

Upozorenje zbog epidemije malih boginja
“Zdravstveno upozorenje za Beograd i Srbiju na Centru za prevenciju bolesti – upozorenje prvog nivoa za putovanje u Srbiju zbog prijavljene epidemije malih boginja“, piše Stejt deparment.

Osim toga, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da su “zdravstveni zvaničnici u Srbiji prijavili epidemiju malih boginja".

“Male boginje su bolest koju izaziva virus koji se širi vazduhom disanjem, kašljanjem ili kijanjem. Virus malih boginja je veoma zarazan i može da opstane i do dva sata u vazduhu ili na nekoj površini. Simptomi su osip, visoka temperature, kašljanje i zaušen nos”, navodi se u njihovom saopštenju.

Zbog toga oni savetuju građane koji putuju u Srbiju da se zaštite na dva načina – da prime MMR vakcinu i da izbegavaju kontakt sa ljudima koji su bolesni.

“Bebe (od šest do 11 meseci) trebalo bi pre putovanja iz SAD da prime jednu dozu MMR vakcine, a odrasli i deca dve doze MMR vakcine u razmaku od najmanje 28 dana”, navode iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Takođe, oni savetuju lekare da bi trebalo da imaju male boginje u vidu kada leče pacijente sa temperaturom i osipom, naročito ukoliko je pacijent nedavno putovao.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa