20. januar 2018.20. jan 2018.
Uhapšeni u Zagrebu zbog prisiljavanja Kineza na prevare

Uhapšeni u Zagrebu zbog prisiljavanja Kineza na prevare

ZAGREB, 20. januara 2018. (Beta) - Hrvatska policija uhapsila je dvojicu državljana Hrvatske i dvojicu državljana Kine zbog sumnje da su trgovali ljudima, odnosno da su od septembra prošle godine zatvorili najmanje 59 kineskih državljana i prisiljavali ih na računarske prevare sunarodnika, objavljeno je danas u Zagrebu.

Policija je na konferenciji za novinare saopštila da je na području Zagreba otkrila dva ilegalna improvizovana pozivna centra. U njima je bio smešten veći broj žrtava trgovine ljudima, a snimak policijske akcije objavljen je na sajtu hrvatskog MUP.

Žrtve su na prevaru, uz obećanje brzog i lakog vraćanja prethodnih dugova, a u nekim slučajevima i pretnjama, vrbovane s područja Kine, i dovedene najpre u Sloveniju, a potom u Hrvatsku.

Pomoćnik generalnog direktora policije Ante Gudelj rekao je da je jedan od osumnjičenih hrvatskih državljana, 51-godišnjak iz Zagreba žrtve na legalan način prevezao iz Slovenije u Hrvatsku i smestio u improvizovane pozivne centre.

Prvoosumnjičeni je 48-godišnjak iz Hrvatske koji se tereti da je na širem području grada Zagreba iznajmio dve kuće od 800 i 400 kvadrata, opremljene minimalnim uslovima za stanovanje, internet vezom i elektronskim uređajima.

Žrtve, kojima su oduzeti dokumenti, u "pozivnim centrima" su nadgledali 27-godišnji i 38-godišnji kineski državljani.

Oni su takođe uhapšeni u akciji hrvatske policije koja je istovremeno upala u dva objekta gde je zatekla ukupno 61 državljanina Kine, ali i isprave oduzete od žrtava, mobilne telefone, bankovne kartice i novac.

Slučaj vodi državno tužilaštvo u Velikoj Gorici.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa