22. januar 2018.22. jan 2018.

Predsedništvo Skupštine Kosova predlog o ukidanju Specijalnog suda dostavlja Vladi na mišljenje

PRIŠTINA, 22. januara 2018. (Beta) - Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je danas da predlog 42 poslanika za ukidanje Specijalnog suda dostavi Vladi Kosova na mišljenje i stavljanje u proceduri.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauk Konjufca rekao je da je odlučeno da se Predlog zakona o ukidanju Specijalnog suda za pretpostavljene ratne zločine bivših visokih oficira OVK dostavi Vladi Kosova.

"Sada je (zakon) u rukama Vlade", kazao je Konjufca.

S tim predlogom nisu se složili predstavnici Demokratskog saveza Kosova, potpredsednik Skupštine Kujtim Šalja i šef poslaničke grupe Avdulah Hoti koji su napustili sednicu.

Vlada Kosova treba da proceni predlog o ukidanju suda i ukoliko se sa saglasi treba da podrži predlog zakona koji su predložili poslanici ili da pripremi novi predlog.

Vlada takodje ima pravo da ako proceni da je predlog štetan za interese Kosova predloži Skupštini da se ne usvoji.

Zahtev za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se doneo zakon o ukidanju Specijalnog suda 22. decembra prošle godine potpisala su 42 poslanika Skupštine Kosova.

Na tri prethodne sednice Predsedništva kosovskog parlamenta nije bilo kvoruma da se raspravlja o toj inicijativi koja je naišla na oštro suprotstavljanje ambasada velike petorke i šefice kancelarije EU u Prištini.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa