13. avgust 2019.13. avg 2019.

UNS: Dom štampe proglašen za spomenik kulture

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je Dom štampe u Beogradu, koji se nalazi na Trgu Republike, proglašen za spomenik kulture na osnovu odluke Vlade Srbije, koja je objavljena u Službenom glasniku Srbije 9. avgusta ove godine.

Zgrada Doma štampe, u kojoj se nalazi i Pres centar Udruženja novinara Srbije, gradjena je od 1958. do 1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića.

Projekat je nastao, kako se navodi u Glasniku, "za potrebe smeštanja" dve institucije - Kulturnog centra Beograda i Saveza novinara Jugoslavije.

UNS je istakao da su novinari vlastitim sredstvima, od prodaje odmarališta u Rovinju, finansirali izgradnju trećeg sprata Doma štampe.

"Kao zgrada gradjena za smeštaj Kulturnog centra Beograda i Saveza novinara delo je kulturno istorijskih vrednosti", navodi se u Službenom glasniku.

Zgrada je u slavu novinara, slikara, političara i jednog od osnivača Tanjuga Moše Pijade, najpre nazvana "Dom štampe Moša Pijade", u kojoj je radio i Pres centar te novinske agencije.

Odlukom Vlade utvrdjene su mere zaštite Doma štampe i njegove okoline, što podrazumeva "očuvanje izvornog arhitektonskog izraza objekta", "održanje osnovnog konstruktivnog i skeletnog sistema", "tehnološko unapredjenje postojećih i uvodjenje novih instalacija neophodnih za savremeno funkcionisanje"…

Odluka da Dom štampe dobije status spomenika kulture stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno od 17. avgusta.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa