22. avgust 2019.22. avg 2019.
ŽIVOTU U SLAVU
ŠAPČANKA JELENA ĐENADIĆ TRČI ZA STOJANA

ŽIVOTU U SLAVU

„Mi svi, Šapčani, volimo život i volimo čoveka. Možda mnogi Šapčani vole život, što daje mogućnosti, tolike mogućnosti sreće, zadovoljstva i društvenosti. Vole ga kao veliko obećanje.“
Učinilo nam se da baš ovim citatom velikog Stanislava Vinavera, „najsrpskijeg srpskog sina“, započnemo tekst koji je životu u slavu.
Doktorka Jelena Đenadić, hirurg Opšte bolnice u Loznici, Šapčanka je rodom. O njenom suprugu, Draganu Bartuli, kome je Šabac „slikarski grad“, nedavno smo pisali u tekstu pod nazivom „Svaka slika je molitva“. Njena majka, Nata Đenadić, radila je u „Glasu Podrinja“. Iako nas mnoge niti povezuju, ovaj put smo inspirisani njenim humanim gestom.
U subotu, 17. avgusta, Jelena je trčala četvrti Noćni polumaraton u Kruševcu. Stazu dugu 21 kilometar pretrčala je za dva sata i dvadeset osam minuta. No, njoj vreme nije bilo motiv, nego, kako je najavila na društvenim mrežama, želja da pomogne sugrađaninu Stojanu Filipoviću. Odlučila je da „proda“ svaki pretrčani kilometar. Odazvali su se prijatelji, kolege iz Loznice i drugih gradova uplatom na račun Fondacije „Budi human – Aleksandar Šapić“.
- Stojanu je pre osam godina dijagnostifikovana multipla skleroza, a novac za lečenje se sporo prikupljao. Posle objave na fejsbuku, uplate su počele da „pljušte“. Novac je skoro u celosti prikupljen. Lečenje u Kijevu zakazano je za 15. septembar, kaže dr Đenadić i dodaje da je htela samo da skrene pažnju javnosti, a da su brzo odreagovali ljude koji vole život i ljude.

Plemenita doktorka planira da „prodaju kilometara“ nastavi u septembru, na Odžačkom polumaratonu (21 km) i u oktobru, na Novosadskom maratonu (33 km). Biće to još 54 kilometra za Stojana, koji je student istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Žao joj je što neće trčati na trećem Šabačkom polumaratonu, koji će se održati u nedelju, 7. septembra, ali tog dana je majčinsko slavlje – ćerkino punoletstvo.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa