23. avgust 2019.23. avg 2019.
Blic: Veće plate u javnom sektoru u proseku za sedam odsto

Blic: Veće plate u javnom sektoru u proseku za sedam odsto

(Beta) - Plate u javnom sektoru, koje prima skoro 600.000 zaposlenih u Srbiji, mogle bi da budu veće za šest, najviše sedam odsto u proseku, a povećanje se može očekivati i ove godine, piše današnji Blic.

Kako saznaje list, tolike su mogućnosti za povećanje zarada koje se isplaćuju iz budžeta, a rast od oko šest odsto Vlada je načelno dogovorila i sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) prilikom prethodne posete misije fonda Srbiji u maju ove godine.

Povećanje bi trebalo očekivati krajem ove godine, najkasnije do januara 2020, a nije isključeno da bude i veće od trenutno ekonomski opravdanog.

Izvor "Blica" iz Vlade Srbije je kazao da je rast od oko šest odsto "nešto što je realno s obzirom na to da će za toliko nominalno biti uvećan BDP Srbije".

Kako se dodaje, nije isključeno i veće povećanje, kao što je bilo i prethodne godine.

Podseća se da je rast od oko šest procenata bio ekonomski opravdan i realan u prošloj godini, ali da je Vlada "pomoću nekoliko trikova, od kojih je jedan bio ukidanje doprinosa za nezaposlene, uspela da namakne veće povećanje".

"To bi vrlo verovatno moglo da se dogodi i ove godine, samo je pitanje na koji konkretno način", rekao je izvor "Blica".

On je dodao da će razgovori unutar Vlade o povećanju plata biti intenzivniji od naredne nedelje, a uoči dolaska misije MMF-a.

"Blic" podseća da su početkom godine zaposleni u javnom sektoru dobili povećanje plate od sedam do 12 procenata.

Najviće, 12 odsto, pripalo je medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima, što je u proseku bili povećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10 odsto.

Zaposlenima u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a slušbenicima Poreske uprave i Uprave carina po 8,5 odsto.

Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto.

Veću platu za pet procenata od januara ove godine dobili su i svi zaposleni u javnim preduzećima.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa