23. avgust 2019.23. avg 2019.
U Srbiji obeležen Međunarodni dan sećanja na trgovinu robljem i njeno ukidanje

U Srbiji obeležen Međunarodni dan sećanja na trgovinu robljem i njeno ukidanje

(Beta) - Povodom današnjeg obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na trgovinu robljem i njeno ukidanje, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Zoran Đorđević, posetio je Prihvatilište za žene i decu ugrožene porodičnim nasiljem u okviru Centra za socijalni rad Novi Sad.

Obećao je da će Vlada Srbije uvek pružati sveobuhvatnu zaštitu i pomoć žrtvama trgovine ljudima.

U Srbiji se godišnje identifikuje više od 100 mogućih žrtava trgovine ljudima, što je samo deo onih koje su u riziku da postanu žrtve, ili su već eksploatisane, izjavio je ministar.

Rekao je da je Srbija jedna od retkih zemalja Evrope koje imaju specijalizovanu državnu instituciju za identifikaciju žrtava trgovine ljudima i koordinaciju njihove zaštite, i da je Vlada Srbije 2012. godine formirala Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima i prihvatilište..

"Statistika pokazuje da su u slučaju radne eksploatacije i eksploatacije u cilju vršenja krivičnih dela, žrtve najčešće muškarci, a u slučajevima seksualne eksploatacije broj žrtava muškog i ženskog pola je ujednačen", rekao je ministar.

Međunarodni dan sećanja na trgovinu robljem i njeno ukidanje, 23. avgust, ustanovile su Ujedinjene nacije u znak sećanja na početak pobune robova na ostrvu Santo Domingo.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa