28. avgust 2019.28. avg 2019.
Odjaviti epidemiju malih boginja

Odjaviti epidemiju malih boginja

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da se se stekli uslovi da se na teritoriji Srbije odjavi epidemija malih biginja.

"Imajući u vidu da je prošao dvostruki maksimalni inkubacioni period za infekciju virusom malih boginja, stekli su se uslovi za ođavu epidemije malih boginja na teritoriji Srbije", navodi se u saopštenju Instituta.

Institut navodi da je u toku ove godine godine prijavljeno ukupno 15 obolelih, od čega su četiri osobe bile sa importovanom infekcijom iz Rusije, Ukrajine, Austrije i Makedonije, dok se 11 osoba zarazilo na teritoriji Srbije.

Poslednji prijavljeni slučaj obolevanja od malih boginja bio je u junu u Boru.

U saopštenju Insitituta navodi se da je obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja, zaušaka i rubeli tokom 2018. godine značajno porastao, što je predstavljalo osnovni preduslov za usporenje toka te epidemije.

Vakcinacija u Srbiji prošle godine sprovedena je sa obuhvatom od 93,4 odsto, navodi Institut i dodaje da je izuzetno važno da se trend porasta obuhvata MMR vakcinacijom nastavi kako bi se dostigao zaštitni nivo kolektivnog imuniteta od 95 odsto.

"Intenzivna kampanja o značaju imunizacije koja je u prethodnom periodu sprovedena u našoj zemlji dovela je do povećanja nivoa svesti o efikasnosti ove preventivne mere u svim populacionim grupama", piše u saopštenju.

Epidemija malih boginja je prijavljena je u oktobru 2017. godine, a krajem decembra iste godine prijavljen je prvi smrtni ishod od malih boginja u Srbiji posle 20 godina.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa