2. septembar 2019.2. sep 2019.
Fenomenalan nastup sastva Shira u'tfila u vrtu Biblioteke šabačke

Fenomenalan nastup sastva Shira u'tfila u vrtu Biblioteke šabačke

Vrt Biblioteke šabačke čudesno je oživeo sinoć, nastupom sastava Shira u’tfila. Publika je uživala u putovanju kroz Balkan, Mediteran i Bliski Istok, nošena muzikom sefardskih Jevreja.

Mi odavno nemamo jevrejsku zajednicu u Šapcu, ali ovo je grad koji čuva sećanje na svoje sugrađane koji su živeli sa nama i uz nas. Šabac je grad koji po svom bivstvu pripada naciji zvanoj čovečnost i čovečanstvo, čiji je imperativ da neguje kulturu sećanja. Želim vam da uživate u otkrivanju novih svetova, a našim dragim gostima da se ovde osete domaćim i da se uskoro ponovo vrate među svoje, rekla je direktorka Biblioteke Jelena Podgorac Jovanović.

Shira u’tfila bavi se istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu.

Iako je ovo četvrti nastup ovog sastavu u Šapcu, treći u Biblioteci šabačkoj, bilo je kao da je prvi. Takvu infuziju energije odavno nismo osetili.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa