4. septembar 2019.4. sep 2019.
Laza Lazarević - Srbin u Evopi, Evropljanin u Srbiji

Laza Lazarević - Srbin u Evopi, Evropljanin u Srbiji

U galeriji Biblioteke šabačke otvorena je izložba „Šabački, beogradski i berlinski dani Laze Lazarevića“ koja se realizuje u okviru projekta „Znameniti Srbi u Nemačkoj“ Nacionalne fondacije za humanu starost „Dr Laza K. Lazarević“.

Autorka postavke Olga Marjanović Krasić,Simeon Babić, predsednik Fondacije i Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke, svečano su otvorili izložbu.

-Posebno zadovoljstvo je istraživati o velikanu kao što je Laza Lazarević. Rukopisna građa je prava dragocenost, i iako je izložba u digitalnoj formi sadrži neke od retkih materijala koji nisu poznati široj javnosti. Želja mi je bila da obuhvatimo kako stvaralaštvo, tako i život Lazarevića - istakla je Olga Marjanović Krasić.

Osnovna ideja je da se sagleda koliko je Laza K. Lazarević doprineo kulturnoj saradnji srpskog i nemačkog naroda, ali i koliko je svojim
delom stvarao tradiciju podsticajnu za današnja i buduća vremena.

-Sve ono što je radio Laza bilo je lekovito. Njegove ideje, stavovi posledica su šabačkog, beogradskog i nemačkog iskustva koje je nosio u sebi - rekao je Simeon Babić.

Šapčani će izložbu moći da pogledaju do 17. septembra 2019.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa