5. septembar 2019.5. sep 2019.
Nikezić: Dug Srbije prema drugim državama povećan sa 723 miliona na četiri milijarde evra

Nikezić: Dug Srbije prema drugim državama povećan sa 723 miliona na četiri milijarde evra

Dug Srbije prema drugim državama je za sedam godina vlasti Srpske napredne stranke povećan sa 723 miliona na četiri milijarde evra, ukazao je član Predsedništva Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

On je u autorskom tekstu u NIN-u naveo da će se samo po osnovu novih, do sada potpisanih i najavljenih kredita od stranih država u iznosu od 6,3 milijarde evra, javni dug Srbije uskoro povećati na više od 30 milijardi evra, a stranim državama će Srbija dugovati više od 10 milijardi evra ili jednu trećinu ukupnog javnog duga.

"Nameće se pitanje za koga gradimo tolike auto-puteve i pruge kada Srbiju godišnje napusti više od 50.000 mladih ljudi. Ako ovako nastavimo, silnu infrastrukturu koja se najavljuje neće imati ko da koristi, a bez građana zamreće i privreda. Ostaće samo prazni putevi i nagomilani dugovi stranim državama", smatra Nikezić, koji je bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Dodao je da je u uslovima kada opasnost od nove globalne recesije nije zanemarljiva "neophodno da se Srbija fokusira na interese domaće privrede i da ograničene resurse usmeri u projekte i privredne grane koje će obezbediti najveći impuls našem privrednom rastu, a to svakako nisu milijarde evra kredita stranih država za projekte za čiju se realizaciju angažuju strane kompanije".

"Ako se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali hvale viškom u državnoj kasi, zašto je Srbija od Fonda za razvoj Abu Dabija za potrebe budžeta, uz kamate znatno veće od tržišnih, pozajmila dodatnih 176 miliona i povećala dug tom Fondu na 1,77 milijardi evra? Kome je to u interesu? Građanima Srbije sigurno nije", ocenio je Nikezić.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa