6. septembar 2019.6. sep 2019.
Rast kreditne aktivnosti banaka u Srbiji

Rast kreditne aktivnosti banaka u Srbiji

(Beta) - Ukupni krediti privrede, građana i preduzetnika u Srbiji na kraju avgusta ove godine iznosili su oko 2.455 milijardi dinara, što je za 1,6 odsto više nego u julu, objavilo je Udruženje banaka Srbije.

Ukupne pozajmice privrede u avgustu iznosile su oko 1.390 milijarde dinara i za 2,1 odsto su bile veće nego prethodnog meseca, a preduzetnika oko 51 milijaradu dinara, što je rast od 0,1 odsto u odnosu na jul.

Dug stanovništva bankama uvećan je jedan odsto, na oko 1.015 milijardi dinara.

Među kreditima stanovništva, gotovinski zajmovi su imali rast od 1,5 odsto, potrošački su bili veći za 1,7 odsto, zajmovi za refinansiranje su smanjeni za 3,4 odsto, stambeni krediti su povećani jedan odsto, a poljoprivredni krediti su imali rast od 2,7 odsto.

U kašnjenju otplate na kraju avgusta bilo je 5,1 odsto ukupnih bankarskih pozajmica, koliko i u julu.

Udruženje banaka je navelo da je poslednjih godinu dana broj korisnika kredita povećan za oko 42.000.

"Imajući u vidu značaj kreditne aktivnosti za privredni rast ovaj podatak nam može govoriti da se na tržištu kredita pojavljuju novi korisnici, bilo kao sasvim novi učesnici koji se do sada nisu pojavljivali na strani kreditne tražnje (tek stupili na tržište rada i slično) ili, pak da se radi o postojećim korisnicima kredita koji imaju mogućnosti zaduživanja i te mogućnosti koriste u značajnijoj meri obzirom na vrlo povoljne uslove zaduživanja", ocenilo je udruženje.


Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa