9. septembar 2019.9. sep 2019.
N1

N1

Peti okrugli sto na FPN: Problemi biračkog spiska i izborne administracije

Danas će na Fakultetu političkih nauka u Beogradu biti održan peti u nizu okruglih stolova u okviru Dijaloga o izborima 2020, koji će biti posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.

"Pouzdan birački spisak i integritet izborne administracije su od ključne važnosti za obezbedjivanje prava građana na fer i slobodne izbore. Okrugli sto će biti posvećen problemima u ovoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora", navodi se u pozivu medijima.
Pročitajte još:

Do sada održano uvodni okrugli sto i tri tematska panela koja su bili posvećeni finansiranju kampanja i medijima u izbornom procesu.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo, Srbija organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020.

"Izbori su centralno mesto demokratskog uredjenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti. Srbija će uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartizma", navodi se u pozivu.

Organizatori su naveli i da je posle tri decenije izborni proces u Srbiji opterećen brojnim problemima koji rezultiraju nesigurnošću i predstavljaju podlogu za osporavanje izbornih rezultata.

Okrugli sto će biti moderirana debata pozvanih učesnika po "Chatham House" pravilu, a na učešće u dijalogu pozvani su predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima, novinarska i medijska udruženja i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave tim temama.

Ranije su taj dijalog napustile pojedine opozicione političke grupacije kao što je Savez za Srbiju, a četvrti je napustila i Nova stranka. Na dijalogu ne učestvuju ni Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka.
N1/Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa