9. septembar 2019.9. sep 2019.
Goran Petrović - „Unutrašnje dvorište“

Goran Petrović - „Unutrašnje dvorište“

U sredu, 11. septembra u 19 časova u Dvorani „Vinaver“ u Aneksu biće predstavljena knjiga „Unutrašnje dvorište“ Gorana Petrovića, o kojoj će, pored autora, govoriti i književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov.



Pričama iz ove knjige Goran Petrović je uverljivo omeđio svoj razuđeni pripovedački prostor. One se bave čovekovom realnošću i snalaženjem u svetu koji ga okružuje, uprkos onome koji doživljava i naslućuje.

U zbirci „Unutrašnje dvorište“ književni junaci Gorana Petrovića oblikuju jedan čudesan svet – sused iz zgrade pretvara se u anđela, grupa prijatelja tajno ulazi u jedan pejzaž akvarela, likovi koji skidaju kolutove dima sa zidova i nameštaja, koračaju lebdeći iznad zemlje, daju lekcije uvažavanja… Svi oni teže da izađu iz bezlične svakodnevice, zakorače u predeo mašte i tako ožive jedinstven književni mikrokosmos.

Goran Petrović zauzima značajno mesto u novijoj istoriji srpske književnosti. Dobitnik je brojnih književnih nagrada – „Meša Selimović“, „Borisav Stanković“, „Laza Kostić“, „Ivo Andrić“, NIN-ova nagrada za roman godine, Nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine i mnoge druge. Prevođen je na engleski, francuski, nemački, španski, italijanski, grčki jezik, tako da je imao na stotine izdanja svojih dela. Član je Srpskog književnog društva.
Izvor: Biblioteka šabačka

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa