9. septembar 2019.9. sep 2019.
Voće Kivano na Sajmu organske hrane

Voće Kivano na Sajmu organske hrane

Mlada studentkinja iz Mačvanskog Belotića, Andrea Todorović, jedna je od izlagača koji su svoje proizvode predstavili na Sajmu oganske hrane u Šapcu. Na njenom štandu izloženo je neobično voće čiji je naziv Kivano odnosno Afrička bodljikava dinja.

Kivano je svetlo zelene boje, zbog čega najviše podseća na kivi, ukus je kombinacija banane, dinje, krastavca i limete. Hranljivo voće dostupno je tokom cele godine i jede se sirovo.


Obiluje vitaminom C i mineralima kalijumom i gvožđem, a sadrži i fosfor, magnezijum, bakar, cink, natrijum i kalcijum. Idealno je za dijetu, jer ima malo ugljenih hidrata, a masti nema uopšte. Izuzetno je delotvorno protiv prehlade.

Semenke obiluju masnim kiselinama, među kojima su najznačajnije linolna i oleinska. Linolna je naročito važna, kao jedna od omega-6 masnih kiselina. Oleinska pomaže u borbi sa visokim krvnim pritiskom. Žućkasto-zelene semenke sadrže karotenoid (beta karotin, provitamin A), koji je važan za imuni sistem, zdravlje kože i očiju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa