12. septembar 2019.12. sep 2019.
Lajkovi nisu pokazatelj vrednosti

Lajkovi nisu pokazatelj vrednosti

Javnost je u poslednje vreme uznemirilo više slučajeva prijavljivanja nestanaka maloletnih devojčica koje su, uglavnom, pronalažene, kod momaka koje su upoznale na internetu. Nažalost, za neke od njih se ispostavilo da uopšte nisu momci. Po pronalaženju dece, ista ta, do tog trenutka zabrinuta javnost, počinjala je sa osudama, najpre roditelja. Zapravo se svakom može destiti da se nađe u ovakvoj situaciji i ne dešava se uvek nekom drugom.

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu i društvenim mrežama,koja je u poslednjih godinu dana održala više od 150 predavanja po Srbiji, za “Glas Podrinja” objašnjava koji su načini da se dete zaštiti na internetu, kako treba da se ponašaju i deca i roditelji, ali i drugovi.

Koje su najčešće greške koje prave deca, a koje roditelji kada je u pitanju bezbednost dece na internetu?
-Nažalost, nisu svi roditelji podjednako upućeni da bi adekvatno mogli da usmere svoju decu kada su bezbednost i prisutnost u virtuelnom svetu u pitanju. Zabrane su uvek mač sa dve oštrice. Stoga sam i napisala knjigu ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’ koja treba da roditeljima čija deca rastu i razvijaju se u digitalnom dobu pruži odgovore na nedoumice i da smernice kako da deca budu bezbedna. Svaki roditelj treba da svom detetu objasni da internet nije bauk, već da ako se dobro i pravilno koristi može da donese veliki broj koristi detetu – razvijanje komunikacionih veština, učenje i usavršavanje stranih jezika, čitanje e-knjiga, razvoj IT pismenosti… Ali svaki roditelj mora da zna da ima veliki broj opasnosti koje vrebaju na internetu, a koje targetiraju upravo najmlađe. Najosnovnije pravilo na koje upućujem roditelje – proverite kako izgleda profil vaše dece. Izbrišite privatne informacije kao što su broj telefona, privatna mejl adresa, škola u koju dete ide, sportski objekat u kom trenira. Obratite pažnju kakve fotografije vaše dete postavlja i naravno – ko su mu virtuelni prijatelji! Dete od recimo 10 godina ne bi uopšte trebalo da ima Fejsbuk ili Instagram, a kamoli nekoliko stotina virtuelnih prijatelja! Ako smo kao mali naučili da ne treba da pričamo sa nepoznatim ljudima na ulici – to isto pravilo moramo da naučimo decu da važi i u virtuelnom prostoru – nema komunikacije sa nepoznatima!

Opširnije u štampanom izdanju "Glasa Podrinja"

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa