17. septembar 2019.17. sep 2019.
UNS: JP u obavezi da dostave informacije

UNS: JP u obavezi da dostave informacije

Javna preduzeća koja su u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja bila izuzeta od dostavljanja informacija od javnog značaja zbog "smanjivanja njihove sposobnosti na otvorenom tržištu" biće u obavezi da ih učine dostupnim javnosti, saznaje Udruženje novinara Srbije.

Javna preduzeća biće u obavezi da dostave informacije od javnog značaja, osim u slučajevima kada bi se tim informacijama ugrozio njihov položaj na tržištu.

Kako saznaje UNS, eventualnu zloupotrebu prava na uskraćivanje informacije od strane javnih preduzeća, po žalbi, proveravaće Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i donositi pojedinačna rešenja.

UNS je podsetio da je u obrazloženju Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o slobodnom pristupu informacijama pisalo da javna preduzeća nisu dužna da javnosti učine dostupnim informacije nastale u njihovim radu ili u vezi s radom, jer ne mogu da pod jednakim uslovima učestvuju u tržišnoj utakmici sa konkurentima.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa