18. septembar 2019.18. sep 2019.
Ministarstvo uputilo dopis predškolskim i školskim ustanovama o sprečavanju diskriminacije i nasilja

Ministarstvo uputilo dopis predškolskim i školskim ustanovama o sprečavanju diskriminacije i nasilja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da je svim predškolskim i školskim ustanovama u Srbiji uputilo dopis sa usvojenim nizom sistemskih zakona, podzakonskih akata i javnih politika koji na "neposredan ili posredan način utiču na sprečavanje diskriminacije i zaštitu od svih oblika nasilja u celokupnom sistemu i na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja".

Reagujući na poslednje slučajeve vršnjačkog nasilja u školama, iz tog resora su naveli da sve ustanove obrazovanja i vaspitanja imaju obavezu da osiguraju za sve učenike obrazovanje kao i podsticajno i bezbedno okruženje, da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju.

"Osnove na kojima se zasniva koncept obrazovanja su inkluzivni principi koji obezbeđuju pravo na obrazovanje za svu decu i učenike. Razvijen je i čitav set mera kroz različite vidove edukacija zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja sa ciljem razvijanja kompetencija za prepoznavanje otvorene i prikrivene diskriminacije u obrazovanju i vaspitanju, prevenciju i postupanje u situacijama nasilja", stoji u saopštenju.

Navodi se i da je za "treći nivo nasilja i zlostavljanja, direktor ustanove u obavezi da podnese prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo prosvete, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 časa".

"Ako postoji sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu", saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Resorni ministar Mladen Šarčević upozorio je da nije dozvoljeno prikrivanje vršnjačkog nasilja i dodao da u takvim slučajevima, odgovorni moraju da snose posledice.

"Pored škole koja ima obavezu da prijavi svako nasilje, postoji potreba da se i porodica uključi kao stub društva i na taj način zajedno možemo da učinimo mnogo za decu i njihovu budućnost", naveo je ministar.

Na društvenim mrežama prošle nedelje osvanuo je snimak vršnjačkog nasilja na kojem se vidi kako dve petnaestogodišnje učenice u dvorištu srednje škole u Barajevu tuku i šamaraju svoju vršnjakinju, dok se za to vreme druga deca smeju.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa