19. septembar 2019.19. sep 2019.
ČUDESNA AFRIČKA DINjA - KIWANO
Aroma egzotike u srcu Mačve
Neobično voće na njivama plodne ravnice. Kivano - energetska bomba puna vitamina. Organska proizvodnja domaćinstva Smiljanić. Nedovoljno zastupljeno voće na domaćem tržištu
Ukuse, mirise i boje Afrike možete doživeti i u našoj plodnoj Mačvi. Rodna zemlja ovog kraja u stanju je da od svake klice stvori plod, a zna kako da „barata“ i sa afričkom dinjom. Bodljikava narandžasta spolja, a ispod sočna, zelena poplava vitamina. Na gazdinstvu porodice Smiljanić, u Mačvanskom Belotiću, na površini od 50 ari, uspeva egzotična voćka, kivano.
-Slučajna degustacija kivana u inostranstvu ostavila je drugačiji utisak. Ukus je bio zanimljiv, specifičan. Ubrzo sam poželela da uzgajam ovu biljku. Na samom početku ideja je bila da proizvodimo kivano za ličnu upotrebu, ali s vremenom nam je postalo interesantno da uvećamo ulaganja i ponudimo nešto novo, nespecifično i na našem tržištu - kaže Andrea Todorović, studentkinja ekonomije, koja svojim znanjem i trudom približava ovo egzotično voće našem stanovništvu.
Nega u procesu rasta i trajanja ove kulture slična je dinji i lubenici. Kada je bila pred izborom načina uzgoja, odlučila se za organsku proizvodnju.
-Kvalitet mačvanske zemlje znatno olakšava ovakav pristup. Sadržaj je takav da nije neophodno da se dodatno tretira različitim preparatima. Naravno, kivano je nekarakteristična biljka, nema mnogo drugih proizvođača sa kojim bi mogli da podelimo iskustva, te smo angažovali agronoma Danijelu koji nam savetima pomaže da biljka ostvari puni potencijal. Sadni materijal nabavljamo u inostranstvu, nije moguće da se sačuva iz ploda. Kao i svaka poljoprivredna kultura zahteva značajna ulaganja sredstava, ali još više podrazumeva vreme koje proizvođač mora da joj posveti.
Opširnije u štampanom izdanju.
-Slučajna degustacija kivana u inostranstvu ostavila je drugačiji utisak. Ukus je bio zanimljiv, specifičan. Ubrzo sam poželela da uzgajam ovu biljku. Na samom početku ideja je bila da proizvodimo kivano za ličnu upotrebu, ali s vremenom nam je postalo interesantno da uvećamo ulaganja i ponudimo nešto novo, nespecifično i na našem tržištu - kaže Andrea Todorović, studentkinja ekonomije, koja svojim znanjem i trudom približava ovo egzotično voće našem stanovništvu.
Nega u procesu rasta i trajanja ove kulture slična je dinji i lubenici. Kada je bila pred izborom načina uzgoja, odlučila se za organsku proizvodnju.
-Kvalitet mačvanske zemlje znatno olakšava ovakav pristup. Sadržaj je takav da nije neophodno da se dodatno tretira različitim preparatima. Naravno, kivano je nekarakteristična biljka, nema mnogo drugih proizvođača sa kojim bi mogli da podelimo iskustva, te smo angažovali agronoma Danijelu koji nam savetima pomaže da biljka ostvari puni potencijal. Sadni materijal nabavljamo u inostranstvu, nije moguće da se sačuva iz ploda. Kao i svaka poljoprivredna kultura zahteva značajna ulaganja sredstava, ali još više podrazumeva vreme koje proizvođač mora da joj posveti.
Opširnije u štampanom izdanju.
Aktuelno
Najnoviji broj
28. mart 2024.