26. septembar 2019.26. sep 2019.
Vlada usvojila deset novih zaključaka za unapređenje izbornog procesa

Vlada usvojila deset novih zaključaka za unapređenje izbornog procesa

Vlada Srbije usvojila je danas deset novih zaključaka Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, kojima se dodatno unapređuje izborni proces u zemlji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave se nalaže da uvede posebnu stranicu na internet prezentaciji na kojoj će biti dostupne sve informacije o biračkom spisku, pre svega njegovo ažuriranje i izmenu podataka, kao i način unosa izmena u biračkom spisku.

Takođe će biti dostupne i informacije o kontakt osobama, telefonima i elektronskim adresama u tom ministarstvu koje su zadužene za Jedinstveni birački spisak.

"Sve ovo se radi u cilju dodatnog upoznavanja gradjana o njihovim pravima o glasanju prema mestu boravišta u zemlji ili inostranstvu, kao i načinu kako gradjani mogu da provere da li su podaci u Jedinstvenom biračkom spisku tačni", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je usvojen Zaključak kojim se pomenutom ministarstvu nalaže da preko Upravne inspekcije vrši nadziranje nad ažuriranjem biračkog spiska, uključujući i mere vanrednog nadzora.

Od tog ministartva se traži i da organizuje obuku ovlašćenih matičara i zamenika matičara zaduženih da svaki podatak koji utiče na potpunost, tačnost i blagovremenost vođenja biračkog spiska dostavi organu koji je nadležan za donošenje rešenja na kome se zasnivaju promene u biračkom spisku.

Takođe je naloženo da se izvrši obuka ovlašćenih lica za vodjenje, odnosno ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska, kao i da resorno ministarstvo izradi priručnik za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku za potrebe ovlašćenih lica za vođenje, odnosno ažuriranje biračkog spiska.

Na današnjoj sednici Vladi usvojen je i Zaključak kojim se preporučuje Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) da propiše odredbe kojima bi se bliže uredio javni uvid u zapisnike o radu biračkih odbora.

Medju preporukama Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, a koje je Vlada Srbije usvojila, nalazi se i preporuka RIK-u da do raspisivanja izbora za poslanike organizuje obuku svih potencijalnih članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu.

Takodje usvojena je i preporuka RIK-u da propiše odredbe kojima bi se bliže uredilo praćenje rada organa za sprovođenje izbora od strane domaćih i stranih posmatrača, kao i preporuka da RIK propiše odredbe koje bi se odnosile na omogućavanje gradjanima da po zahtevu obave uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa