27. septembar 2019.27. sep 2019.
POČINjE FESTIVAL ZIMNICE U KOCELjEVI

POČINjE FESTIVAL ZIMNICE U KOCELjEVI

Danas će u Koceljevi, 11-i put za redom, biti održan Festival zimnice, koji će, prema najavama organizatora okupiti oko 250 izlagača. Očekuje se da za dva dana trajanja manifestacije pitomu tamnavsku varoš poseti od 20-25 hiljada posetilaca. Sve pripreme su završene a Koceljevci sa nestrpljenjem očekuju početak sajma.

U petak, prvog dana, nakon početka izlaganja i svečanog otvaranja, posetioci će uživati u dečjem programu koji će realizovati “poletarci”, osnovci i srednjoškolci iz Koceljeve a potom će u trosatnom programu nastupiti Beogradsko pozorište “Talija”. Nezaobilazni deo festivalskog programa je i smotra dečjeg folklora koja svake godine okuplja veliki broj učesnika. Ovoga puta u njoj će učestvovati oko 330 mališana.



Ljubitelji likovne umetnosti će imati priliku da prisustvuju otvaranju izložbe slika nastalih u okviru likovne kolonije, dok će u Galeriji Muzeja biti otvorena izložba “Operacija Halijard”. Zaljubljenici u pisanu reč mogu uživati u predstavljanju druge knjige Dragana Đermanovića Đela.

Osim toga na programu je i duhovno veče o čudima Bogorodice Čajničke a među gostima će, prema najavama, biti i Vladika šabački Lavrentije. Večernji sati na centralnoj bini rezervisani su najpre za nastup Hora crkvene opštine Čajniče a zatim i za koncert gošći iz Rusije u čijim pesmama su posetioci prošlogodišnjeg festivala već imali priliku da uživaju. U toku dana mnogi će iskoristiti priliku da se fijakerima provozaju kroz ovu varoš.

U subotu, drugog dana, nakon početka izlaganja zimnice i drugih proizvoda, Nemanjina ulica u Koceljevi postaće “šarena i raspevana” zahvaljujući učesnicima maskenbala i karnevalske povorke.

Duž glavne ulice, tačno u deset sati, počeće da se krčka i lovački gulaš a ovaj prateći sadržaj okuplja svake godine sve veći broj učesnika. Prema rečima zamenice predsednika opštine i predsednice Organizacionog odbora Festivala Slavice Ranković na jedanaestom sajmu u Koceljevi u takmičenju u pripremanju lovačkog gulaša svoje učešće potvrdilo je gotovo 300 ekipa.



U toku dana, nakon pozdravne reči, na centralnoj bini biće proglašeni vlasnici najboljeg ajvara, džema i voćnog sirupa. U popodnevnim satima stručni žiri proglasiće pobednika u pripremanju gulaša, dok su večernji sati rezervisani za muziku.

Najpre svi ljubitelji srpske tradicije i igre uživaće u celovečernjem koncertu nacionalnog ansambla “Kolo” koji počinje u 18 sati a potom sledi nastup Ane Bekute.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa