4. oktobar 2019.4. okt 2019.
Dobrodošli u Šabac XV veka

Dobrodošli u Šabac XV veka

Između sadašnjice i 1493. godine je 526 godina, ali izraženo u metrima, između ulaza u Narodni muzej i kapija srednjovekovnog Šapca svega je petnaestak metara. U vreme informacionih tehnologija, više vremeplov nije neophodan da se prošlost praktično doživi, sada je tu virtuelna realnost. Večeras je u šabačkoj ustanovi kulture bilo prvo veče u kome svi zainteresovani sugrađani mogu da dožive i osete projekat "tVRđava", da kroz virtuelnu realnost postanu deo Šapca s kraja petnaestog stoleća.

Istorija svuda oko nas


-Imala sam osećaj kao da se borim sa nekim, kao da zaista prolazim tvrđavom koja mi je do sada bila jedna građevina u mom gradu, a sada ću je uvek gledati drugim očima. Sigurno da ću ubrzo ponovo doći u muzej i još jednom posetiti Šabac u davnoj prošlosti - rekla je Ana Sarić, učenica Osnovne škole "Nata Jeličić" koja je prva ovog petka upoznala Šabac u davninama.

Veliko interesovanje od prvih minuta otvaranja


Čitav projekat, odnosno novi deo stalne postavke Narodnog muzeja u Šapcu, značajan je za najmlađe pre svega, iako svi mogu da uživaju i osete draž mogućnosti savremenih informacionih tehnologija. Kroz virtuelnu šetnju, ne upoznaju se samo građevine, već su kraj posetilaca i projektovani stanovnici Šapca u tom periodu. Čitav koncept u osnovi ima prve nacrte našeg grada nastale baš krajem petnaestog stoleća.

"Slast putovanja kroz vreme"


-Ovo je prilika da svi dožive "plastično" istoriju. U kombinaciji sa knjigom o tvrđavi, imamo kompletiran način upoznavanja sa prošlošću o kojoj se nedovoljno govori u školi. Čak i oni koji ne vole istoriju imaju doživljaj koji ostaje u njima, a iz koga mogu mnogo i da nauče - naglašava kustos i autor knjige Svetlanka Milutinović.

Do nedelje će postojati tri virtuelne stanice, odnosno "portala" do 1493. godine, a potom će jedna biti premeštena u videoteku Muzeja, kao deo stalne postavke. Sutra od 17 do 20 i u nedelju od 10 do 13 časova, svi zainteresovani, uz besplatan ulaz imaju priliku da dožive istoriju i svoj grad iz vizira 15. stoleća.

Prvog dana u Muzeju su bili i predstavnici grada, među kojima i gradonačenik Šapca Nebojša Zelenović, kao i novinari i urednici lokalnih i više prestoničkih medija, odnosno novinarskih udruženja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa