9. oktobar 2019.9. okt 2019.
Braća Savić: novinari, političari i pioniri srpskog filma

Braća Savić: novinari, političari i pioniri srpskog filma

U Narodnom muzeju Šabac u četvrtak, 10. oktobra, u 19 časova će biti održano predavanje Braća Savić: novinari, političari i pioniri srpskog filma. Predavanje će održati Dragana Ivanović, novinarka i predsednica Društva prijatelja Francuske.

Braća Savić – Mijailo, Božidar, Pera i Svetolik – 1894. godine kupili su dnevni list čiji je vlasnik bio Jovan Živković. Pod njihovim uredništvom, list je preimenovan u „Mali žurnal“ i postao je vodeće glasilo i informator građanske klase u Beogradu s kraja 19. veka: tiraž lista bio je 6.000 primeraka radnim danima, a 8.000 vikendom. Braća Savić razvijala su svoj preduzetnički duh i u 20. veku, pa su tako 1910. godine otvorili bioskop, prvi sa namenski podignutom zgradom u Beogradu.

Uspešni onovremeni poslovni ljudi i političari, braća Savić ostavili su značajan trag u srpskom društvu kao prvi posvećeni novinari i kao nosioci progresivnih ideja.

Njihov poslovni put počeo je u Šapcu, gde su 1889. otvorili knjižaru i štampariju. Otac im je bio Milan Savić, čuveni predsednik suda u Šapcu.

Poseban povod za ovo predavanje je nesvakidašnji poklon koji je Muzej primio od potomaka porodice Savić: lulu i sablju Pere Savića. Ove poklone Muzeju su predali Dragana i Darko Ivanović, unuci Pere Savića.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa