15. oktobar 2019.15. okt 2019.

Lazina kuća za pisce

Tokom četvrt veka, koliko se dodeljuje književna nagrada „Laza Lazarević“, Kulturni centar iz Šapca praveći zaokret ka savremenim kulturnim praksama i njenim organizacionim strategijama na dnevni red stavlja i redefinisanje karaktera ove nagrade.

Transformacijom klasičnog koncepta književnog konkursa, u jasno profilisan i nadograđen književni program Lazina kuća za pisce objedinjuje se koncept književne nagrade i rezidencijalnog programa, odnosno boravka pisca u lokalnoj sredini u kojoj deluje i stvara.

-Rezidencijalni programi su izuzetno popularni jer omogućuju kontinuiranu kulturnu razmenu, saradnju i uspostavljanje višestrukih kontakata i veza -rekla je mr Katarina Janković Popović glavna i odgovorna urednica programa.

Spisateljica Slađana Nina Perković prva je gošća rezidencijalnog programa. U Šapcu boraviće do petka, a tokom posete deo je kreativne radionice za učenike Šabačke gimnazije, Škole primenjenih umetnosti, gde mlade uvodi u čarobni svet knjižvenosti i motiviše ih da se bave kreativnim pisanjem.

-Pokušavam da na učenike prenesem prakična znanja i kako je biti pisac. Da to nije glamurozan posao, ali da je veoma važno da čitaju i nauče kako se stvara kratka priča koja je srž književnosti – rekla je Slađana Nina Perković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa