Info

17. oktobar 2019.17. okt 2019.
Ministarstvo rada povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva: Cilj je zaštita dece

Ministarstvo rada povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva: Cilj je zaštita dece

Zaštita dece od siromaštva jedan je od ciljeva Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, izjavio je danas ministar Zoran Đorđević povodom Mećunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

On je na konferenciji "Siromaštvo u javnim politikama" istakao da Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje uspostavljanju osnovnih preduslova za postizanje što većeg stepena socijalne sigurnosti i omogućavanje prava i usluga svim građanima, kako bi se osigurala što potpunija socijalna uključenost posebno ranjivih društvenih grupa i pojedinaca, prvenstveno dece.

"Napori koje ulažemo ogledaju se posebno u smanjivanju ekonomskih i socijalnih nejednakosti, obezbeđujući prava na novčana socijalna davanja korisnicima usluga u sistemu socijalne zaštite, na obezbeđivanju usluga podrške za decu i mlade sa smetnjama u razvoju i za odrasle i starije osobe sa invaliditetom, za decu bez roditeljskog staranja, za decu i mlade sa problemima u ponašanju, za pripadnike manjinskih zajednica, za nezaposlene i socijalno-materijalno ugrožene, kao i za starije koji nemaju porodicu koja bi o njima brinula", rekao je Đorđević.

Podsetio je da su usvojeni zakoni, strategije, akcioni planovi, podzakonska i druga akta socijalne i porodično-pravne zaštite, zapošljavanja, s posebnim fokusom na stalnom povećanju obuhvata i na usklađivanju kriterijuma za ostvarivanje prava korisnika socijalne zaštite.

Ministar je istakao i da je ovogodišnja tema Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva "Delujemo zajedno na osnaživanju dece, njihovih porodica i zajednica da se okonča siromaštvo" bliska njegovom ministarstvu, navedeno je u saopštenju.

"Siromaštvo u porodici direktno negativno utiče na razvoj dece, umanjujući im mogućnosti za razvijanje punih potencijala, negativno se odražava na zdravlje i brigu o zdravlju, obrazovanje i socijalnu uključenost. Zato Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje jačanju kapaciteta porodica i staratelja koji se brinu o deci, kako bi im se omogućili osnovni preduslovi da odrastu u uslovima pogodnim za razvoj", naglasio je Đorđević.

Ministar je rekao da Ministarstvo sprovodi politiku podrške roditeljima da ispunjavaju svoje odgovornosti prema deci i politiku koja je usmerena na prevenciju izdvajanja dece iz porodice.

Jedna od njih je i pravo na dečiji dodatak iz državnog budžeta kojom je godišnje u Srbiji obuhvaćeno 400.000 dece.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa