20. oktobar 2019.20. okt 2019.
Nagrada Laza Lazarević za najbolju pripovetku

Nagrada Laza Lazarević za najbolju pripovetku

U jakoj konkurenciji od 109 dužih i kraćih narativnih celina koje su se odlikovale raznorodnim poetikama, stilovima i tehnikama u okviru kojih su bili zastupljeni realistična proza i metafikcija, minimalistička naracija, skaz, pastiš, satira, (pseudo)memoarska i ispovedna naracija, od strane kandidata i kandidatkinja među kojima su se našli i afirmisani, stavaralački samosvesni autori i autorke, priča Marijane Čanković izdvojila se umešnim i upečatljivim transponovanjem iskustva u arhetipsku i simboličku vertikalu sudbine ženskog tela i ženskog teksta na našim prostorima i zavredila nagradu za najbolju neobjavljenu pripovetku Laza Lazarević.

Motivi egzistencijalne ugroženosti, socijalne besperspektivnosti, nasilja i mizoginije nalaze protivtežu u artikulaciji ženske solidarnosti i matrilinearnog kulturnog pamćenja koji nadtrajavaju i pobeđuju nepravdu, patnju i marginalizaciju naveo je žiri u obrazloženju povodom nagrade za pripovetku "Četiri brazgotine na telu jedna na zemlji".

Ovogodišnji žiri u sastavu prof. dr Vladislava Gordić Petković, Slađana Nina Perković i mr Katarina Janković Popović odlučivao je o laureatu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa